Ziua Porților deschise, la Catedrala Mitropolitană din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 23, 2022

La eveniment au participat persoane interesate de patrimoniul cultural: artiști, restauratori, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Secția Artă Sacră, și de la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași.

Cu acest prilej, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan, a fost prezentat proiectul de restaurare a picturii Catedralei Mitropolitane din Iași, finanțat prin „Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)”, subprogramul „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, sesiunea I/2022, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP).

 „Este un proiect relativ mic, însă este un proiect de suflet. A avut ca principal scop scoaterea din pericol a picturii murale din Catedrala Mitropolitană și punerea acesteia în valoare prin elaborarea de documentații tehnice de către specialiști atestați de Ministerul Culturii, lucrări conduse de către doamna profesor univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea. Proiectul a început în aprilie 2022 și se va finaliza pe data de 15 decembrie. Evenimentul de astăzi a avut două componente: la ora 12.00 a fost organizat un tur ghidat al Catedralei Mitropolitane, la care au participat aproximativ 30 de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Secția Artă Sacră, cu un ghidaj oferit de Părintele Cristian Muraru, Director al Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină RESURRECTIO din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care a prezentat participanților detalii despre istoricul Catedralei și al picturii lui Tattarescu. Al doilea eveniment a fost prezentarea doamnei profesor Carmen Solomonea, cu descrierea efectivă a proiectului de restaurare. Vreau să mulțumesc părintelui Cristian Muraru, doamnei profesor Carmen Solomonea și întregii sale echipe, precum și tuturor participanților”a subliniat Alina Ana Nistor, Manager de proiect la Sectorul fonduri externe din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt vizitatorii care trec pragul monumentului istoric Ansamblul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (în incinta căruia se află Catedrala Mitropolitană), iar beneficiarii indirecți ai proiectului vor fi mediul social-cultural al județului Iași care va fi îmbogățit cu un monument istoric-cultural pregătit pentru a fi reabilitat, comunitatea locală, dar și specialiști în domeniul patrimoniului material.

***

Pictura și decorațiile murale din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, realizate de către pictorul Gheorghe Tăttărescu, reprezintă una dintre lucrările semnificative ale artistului, prin amploarea problematicii reprezentărilor, calitatea artistică şi tehnică. Conceptul de decorare a inclus elemente din arta răsăriteană și reprezentări din arta apuseană a vremii, pe care le-a îmbinat în stil propriu, fără a reda mimetic lucrări similare ale pictorilor contemporani (pictorul a călătorit și s-a documentat în Rusia și Italia, la o vârstă când deja atinsese o maturitate artistică recunoscută). Aceste caracteristici definesc și particularizează valoarea picturii murale, executată în 1885-1886. Stilul componentelor artistice din interior este în consonanță cu stilul arhitecturii monumentului, aspect urmărit de către Gh. Tăttărescu, care și-a înțeles rolul și a contribuit la amplificarea valorilor ansamblului. Valoarea sa istorică, artistică și tehnică este confirmată de racordarea la arta și tehnica europeană din epocă, dar într-o manieră proprie, care îi definește opera. (Mihail Vrajitoru)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri