„Un mărțisor pentru fiecare!”, în Parohia Cozmești

Arhiepiscopia Iașilor Martie 10, 2017

Am dorit ca ziua de 8 Martie să fie specială pentru mame și să nu treacă neobservată. Mama este cea care se jertfește până la moarte pentru copilașii ei și face tot ce-i stă în putință să-i ajute să crească frumos și cu frică de Dumnezeu. „Dați-mi o generație de mame bune creștine și voi schimba fața lumii”, ne spune și Sfântul Ioan Gură de Aur. Având în vedere aceste lucruri, în cadrul parteneriatului Biserică-Școală-Primărie, în Parohia Cozmești a fost derulat proiectul „Un mărțisor pentru fiecare!”, 360 de mame și bunici primind felicitări însoțite de urarea „O primăvară frumoasă!”.

Felicitările au fost realizate de copiii din parohie, care au fost îndrumați de cadrele didactice, și „îndulcite” de Primărie. Începând cu data 1 Martie ne-am adunat în număr mai mare la Biserica „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil” – Cozmești, pentru a confecționa ceva special pentru mame. S-a muncit din greu, iar „roadele” nu au încetat să apară. Cu ajutorul lui Dumnezeu s-au făcut 360 de felicitări. Totul s-a întâmplat într-un atelier organizat cu dublu caracter: catehetic, discutând despre rolul femeii creștine, și practic, folosind materialele puse la dispoziție - carton, hârtie colorată, capsatoare cu forme de flori, lipici. Frumoase felicitări s-au înfiripat cu talentul micuților și bucuria lor a fost cu atât mai mare când au aflat destinatarii acestora: nu mamele  și bunicile lor, ci celelalte  mame si bunici din parohie. Pe 8 Martie totul a fost pregătit, și copiii, organizați pe echipe, au mers cu părintele prin sat. Bunicile i-au strâns în brațe și i-au sărutat ca pe nepoții lor, bucuroase că le calcă cineva pragul. Unii dintre copii chiar au spus: „Parcă ne dădeau lacrimile văzând cât sunt de fericite! ” Alți copii au propus să mai facem astfel de activități la biserică. Au prins gustul bucuriei de a face ceva împreună, nu în scop egoist, ci împărțind rodul muncii lor cu cei care nu au avut nevoie decât de un cuvânt bun, o mângâiere și cuvintele frumoase: „Vă urăm un 8 martie binecuvântat!”.

Mulțumim așadar micilor  talentați, care au pus atâta suflet pentru a aduce bucurie pe fețele unor bătrâni singuri și au pus în cuvinte meșteșugite dragostea lor față de biserică și școală. Mulțumirile noastre se îndreaptă și către colaboratorii noștri: directoarea Liceului Tehnologic Cozmești, Țîrțîrău Mioara, împreună cu toate cadrele didactice implicate în proiect, și primarului Baltag Petrică , împreună cu  Consiliul Local al Comunei Cozmești.

Ne-am bucurat să vedem că tinerii și copiii  au venit în număr mai mare la acțiunile desfășurate. Le mulțumim pentru dragostea, jertfa și implicarea de care au dat dovadă în realizarea felicitărilor pentru mămici și bunici. De asemenea, dorim și noi un călduros „La mulți ani!” tuturor mamelor și venim și cu un îndemn: Să nu așteptați doar ziua de 8 Martie pentru a oferi o floare, un mic cadou, un gest sau prezența dumneavoastră mamei, ci cât mai des arătați-i că o prețuiți. (Pr. paroh Cazacu George)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri