Slujire arhierească la mijlocul Postului Mare

Arhiepiscopia Iașilor Martie 22, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Întrucât Liturghia Darurilor înainte sfinţite unită cu Vecernia este săvârşită sub semnul pocăinţei, veşmintele preoţilor slujitori au fost de culoare neagră, cernite. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalţii catedralei.

În cadrul slujbei arhiereşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a hirotesit întru duhovnic pe tânărul preot George Anăstăsoae de la Parohia „Sfinţii  Voievozi“ - Zoiţani,  Protopopiatul Săveni.

„În această miercuri din săptămâna a patra din Postul Mare, ne aflăm chiar la jumătatea perioadei celor 47 de zile de pregătire pentru Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Săptămâna aceasta, fiind săptămâna cea din mijlocul Postului, este numită şi Săptămâna Sfintei Cruci, pentru că Sfânta Cruce a fost aşezată în mijlocul locaşurilor de cult duminica trecută la Utrenie, pentru a sublinia chemarea făcută creştinilor că vremea postului este un timp al Crucii, al chenozei, un răstimp al smereniei, clipă binecuvântată de umilinţă şi moment preaslăvit de pocăinţă. Sfânta Cruce este aşezată aşadar la mijlocul drumului nostru către Înviere, căci, poate obosiţi fiind în trupul şi sufletul nostru de primele săptămâni ale Postului, să ne odihnim pentru o clipă la umbra Crucii şi să-i înţelegem adâncimile, sensurile şi luminile. Asfel, hrăniţi fiind din puterea cea dătătoare de viaţă a Sfintei Cruci, să mergem mai departe în celălalt răstimp al Postului, până ajungem în Săptămâna Mare, când iarăşi ne întâlnim cu Sfânta Cruce, care ne conduce spre Taina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos“, le-a spus IPS Părinte Teofan credincioşilor prezenţi.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri