Slujbă de pomenire pentru Părintele Cleopa Ilie, la 20 de ani de la trecerea sa la Domnul

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 10, 2018

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat sâmbătă, 8 decembrie 2018, la 20 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” a Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț. După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire atât pentru Părintele Cleopa Ilie, cât și pentru ceilalți mari părinți și duhovnici ai Sihăstriei trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit după oficierea Parastasului, Episcopul Veniamin a evocat în câteva rânduri personalitatea celor 3 mari duhovnici ai mănăstirii: „Deși au trăit în acele vremuri grele, acești monahi au rămas statornici și fideli chemării lui Hristos, și-au asumat cu devotament, purtarea crucii și a voturilor monahale, fiind pentru mulți credincioși, monahi sau clerici, sprijin și modele de viețuire în Hristos”.

„O alta caracteristica a lor este mărturisirea dreptei credințe prin cuvânt și prin fapte, dar și de a fi duhovnici și mari povățuitori”, a evidențiat ierarhul. „După anul 1990, datorită acestor duhovnici, Mănăstirea Sihăstria a devenit o adevărată oază de spiritualitate. Mulți tineri și-au îndreptat pașii spre această mănăstire. Unii dintre ei au rămas în această mânăstire și au o lucrare duhovnicească deosebită, alții au mers în alte obști monahale, cei mai mulți devenind stareți de mănăstiri, profesori de Teologie sau chiar arhierei”.

La finalul cuvântului, Preasfinția Sa, a mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea și delegarea sa de a oficia Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. Arhimandritul Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, a mulțumit ierarhului pentru slujire și i-a dăruit un tablou cu chipurile celor trei mari duhovnici. La rândul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit Părintelui stareț Diploma de Onoare cu chipul Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, ca semn de recunoștință și prețuire pentru merite deosebite în promovarea culturii și spiritualității creștine.

Clericii împreună cu credincioșii prezenți au luat parte în continuare la încă o slujbă de pomenire săvârșită în cimitirul mănăstirii, în fața mormintelor părinților Cleopa Ilie, Paisie Olaru și Ioanichie Bălan.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri