Sinaxa monahală a stareților și stareţelor din Arhiepiscopia Iaşilor

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 17, 2019

Tema întâlnirii monahale din Arhiepiscopia Iașilor din acest an a fost „Decretul 410/1959. Răstignirea monahismului românesc. Considerații actuale”. La sinaxă au participat 60 de stareți și starețe.

În deschiderea lucrărilor,  IPS Părinte Mitropolit Teofan a ținut un cuvânt de deschidere, după care monahii și monahiile au vizionat filmul documentar „Decretul 410/1959, producție Trinitas TV”.

A doua zi, Sinaxa monahală a debutat cu slujba de dimineață - Utrenia și Sfânta Liturghie – săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în catedrala Mănăstirii Sihastria, după care au fost susținute referate de către arhimandritul Ioan Harpa, exarhul mănăstirilor din zona Botoşani şi stareţ al Mănăstirii Popăuţi și de către arhimandritul Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihastria. De asemenea, au fost susținute și mărturii ale monahilor și monahiilor care au suferit în timpul Decretului 410/1959.

„Eram la ascultare și deodată cineva mi-a spus să mă duc la mănăstire, că mă cheamă cineva. Când am ajuns, am văzut un paznic și un milițian, alături de o căruță cu un cal, lângă ușa chiliei mele. Și mi-au spus: Hai, ți-ai făcut bagajul?. Dar eu am rămas nedumerită și le-am răspuns: Cum să-mi fac bagajul?. Da, hai plecați, plecați din mănăstire! În momentul acela am început să plâng în hohote și le-am spus: Doar moartă voi pleca de aici; cât sunt vie, nu plec!. Au intrat imediat în chilie forțat, au luat ce au găsit - o plapumă, o pernă - și mi-au făcut bagajul”, a mărturisit celor prezenți maica Filoteia Juncanaru de la Mănăstirea Varatic. (Bogdan Bulgariu, Tudorel Rusu)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri