Sfințire de casă parohială în Parohia „Sfinții Mucenici Adrian și Natalia” - Mănăstireni

Arhiepiscopia Iașilor Octombrie 23, 2018   Autor: Tudorel Rusu

În după-amiaza zilei de duminică, 21 octombrie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfințire a noii case parohiale a Parohiei „Sfinții Mucenici Adrian și Natalia” - Mănăstireni, comuna Unțeni, Protopopiatul Săveni.

Momentul a însemnat o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Eugen Adrian Dutcă, autorităţile locale şi enoriaşi.

După slujba de sfinţire, pr. Constantin Macuc, protopop al Protoieriei Săveni, a rostit un cuvânt de mulţumire adresat Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, după care a urmat cuvântul părintelui paroh Eugen Adrian Dutcă: „Satul pe care îl păstoresc este unul mic - 130 de familii, dintre care 50 de văduvi. Cu ajutorul Primăriei şi al unor oameni cu suflet mare, al enoriaşilor, am clădit piatră cu piatră această casă parohială în decursul mai multor ani. Efortul a fost unul mare; nu am avut sponsori mari, însă cu ajutorul Bunului Dumnezeu ne-am văzut visul împlinit, acela de a avea o casă parohială adecvată”.

La final, cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Teofan: „Casa parohială este o prelungire a bisericii parohiale. Biserica, împreună cu casa parohială şi cu tot ce se mai află în jurul ei, constituie proprietatea parohiei, căci noi, fiecare în parte, suntem trecători. Dacă fiecare părinte îşi lasă locuinţa, după trecerea la cele veşnice, moştenire copiilor, biserica şi casa parohială rămân întotdeauna moştenirea parohiei, cu nădejdea că preoţii vor alege să locuiască în mijlocul satelor şi a comunităţilor pe care le păstoresc; chiar dacă uneori este foarte greu acest lucru, pentru comunitate prezenţa preotului este extrem de folositoare”, le-a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor din Mănăstireni.

Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a casei parohiale, părintele Eugen Adrian Dutcă a fost hirotesit întru iconom. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea casei, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie. Printre cei care au primit distincţii s-au numărat şi Constantin Paladi, primarul comunei Unţeni, presbitera Elena Dutcă, Cristian Fedorovici, Constantin Baltaru, Viorel Grigoriu, Florea Furtună, Ioan Buleandra, Viorica Ghiţun, Lulu Axanie, Mihail Apreutesei.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri