Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sărbătorit la unica biserică din Iași ce-l are ca prim ocrotitor

Arhiepiscopia Iașilor Octombrie 19, 2021   Autor: Tudorel Rusu

Luni, 18 octombrie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstit Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor din Noul Testament. Cu această ocazie, paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cartierul ieşean Păcurari şi-a serbat ocrotitorul.

Numeroşi credincioşi, alături de oficialităţi locale, au participat în seara zilei de duminică la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în aer liber de un sobor de preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi şi de alte parohii de pe cuprinsul Arhiepiscopiei, protos fiind părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, cel care a ținut la final și cuvântul de învățătură.

Sărbătoarea hramului Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din cartierul Păcurari a continuat luni dimineață, când credincioşii au participat la celelalte slujbe dedicate hramului: Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Slujbele au fost oficiate tot de un sobor de preoţi, cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii fiind rostit de pr. Virgil Adrian Morărescu de la Parohia „Sfântul Varlaam” - Green Park, Iaşi.

La final, părintele paroh Marian-Viorel Nimerincu, care este și inspector eparhial în cadrul Departamentului cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Iaşilor, a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune, subliniind importanța faptului că enoriașii pe care îi păstorește „au devenit cu timpul o familie”.

Demersuri pentru construirea unei noi biserici

Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” este o parohie nouă, înfiinţată prin hotărârea Consiliului eparhial Iaşi în vara anului 2016. Având în vedere expansiunea demografică în toate zonele limitrofe ale oraşului Iaşi, din punct de vedere misionar era nevoie de o nouă parohie în cartierul Păcurari - Munca Invalizilor, având în vedere numărul mare de locuinţe construite în zonă, pe versantul paralel cu Cimitirul evreiesc. Paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” - Păcurari din Iaşi a fost sfinţit pe data de 27 decembrie 2016 de un sobor de preoţi.

Locaşul de închinare se află pe strada Elisabeta Rizea numărul 27, în curtea Cimitirului „Sfântul Ioan Botezătorul” şi a fost amenajat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, de părintele paroh Marian Nimerincu, ajutat de câţiva donatori. Amintim că Parohia „Sfântul Apostol Luca” deţine în prezent două spaţii donate de inginerul Sorin Ionescu. În primul funcţionează paraclisul şi o capelă mortuară, iar cel de-al doilea este destinat praznicelor pentru cei adormiţi. În prezent, părintele paroh şi comunitatea de enoriaşi au demarat demersurile pentru contsruirea unei noi biserici parohiale.

GALERIE FOTO completă de la eveniment, aici: (Foto) Hram la singura parohie din Iași ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri