Reprezentanții Facultății de Teologie Ortodoxă din München, în vizită de studiu la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 1, 2023   Autor: Mihail Vrăjitoru

Printre obiectivele vizitate de delegația germană la Iași a fost și Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. Aici, oaspeții germani au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor care, la final, a vorbit despre unul dintre rolurile Facultății de Teologie Ortodoxă:

Spunea Sfântul Siluan că „dacă ar cunoaște cineva puterea smereniei, ar înființa scoli pentru a învăța smerenia”. Facultățile de teologie sunt asemenea școli, pentru că în facultatea de teologie ortodoxă învățăm despre Hristos Cel smerit. Am putea să ne întrebăm, pe bună dreptate, sunt studenții de teologie - după ce termină facultatea - oamenii cei mai smeriți? Posibil că nu, dar cel mai probabil mult mai smeriți decât erau înainte de a învăța despre smerenia lui Hristos. Smerenia lui Hristos, smerenia adevărată, nu este o tehnică pe care ne-o însușim, ci o stare a sufletului, o artă de a trăi, este o înălțime la care suntem chemați.

Delegația Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig-Maximilian” din München este condusă de prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos, care a subliniat utilitatea unei asemenea vizite de studiu și a apreciat relațiile de colaborare dintre cele două facultăți de teologie ortodoxă:

Ne aflăm într-o călătorie de studii în care am reușit să vizităm mai multe locuri și mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Române în Bucovina și Moldova și, aflându-ne în aceste locuri, am primit daruri foarte mari, și anume, am primit putere multă pentru viața duhovnicească și, de asemenea, ne-am întărit credința foarte mult, văzând credința voastră. La nivel academic, avem de mai mulți ani programe de schimb cu Facultatea de Teologie de aici, din Iași. După cum știți, teologia nu este o știință seacă, o știință abstractă, ci ea trebuie legată în mod special cu viața duhovnicească, ceea ce este viu, cu viața Bisericii.

Cuvântul de întâmpinare din partea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost adresat de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul instituției:

Tema sub care se desfășoară această vizită de studiu sau pelerinaj duhovnicesc și academic este foarte frumoasă. Ea este intitulată „Cerul pământesc, Liturghia ortodoxă, ceasurile și viața monahală”. Nădăjduim că în această perioadă, cum spuneam, și în urma acestei vizite, să ne înălțăm împreună sufletește. Nădăjduim și că Sfântul Iustin Martirul și Filosoful de astăzi ne va ocroti și călăuzi în drumul de a-L cunoaște și trăi pe Dumnezeu și că parteneriatul dintre Facultățile „Dumitru Stăniloae” și cea din Munchen se va intensifica spre folosul studenților și al Bisericii noastre Ortodoxe. 

Tot în cursul zilei de astăzi, delegația Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ludwig-Maximilian” din München a participat la un simpozion la Muzeul Mitropolitan din Iași. La eveniment a fost prezent și IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, prima casă a Sfintei Parascheva

Biserica închinată Sfinților Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan a fost ridicată de către domnitorul Vasile Lupu între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină. În anul 1641, la 13 iunie, mănăstirea devine prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, mitropolitul Petru Movilă scrie și prezintă Sinodului de la Iași celebra Mărturisire ortodoxă de credință. Așezământul monahal se află în centrul municipiului Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri