Prima slujire arhierească în Parohia Bicaz 2

Arhiepiscopia Iașilor Martie 27, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Credincioşii din cartierul Dodeni al oraşului Bicaz s-au bucurat ieri de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a slujit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. A fost prima vizită arhierească de când, în urmă cu 7 ani, a luat fiinţă această parohie. De la slujba arhierească nu au lipsit nici autorităţile locale.

„Nimic nu este mai de plâns pentru un om decât să cadă în deznădejde“

Cei 300 de credincioşi prezenţi au ascultat cuvântul de învăţătură al ierarhului, care a făcut referire la Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, enumerând unele dintre treptele prin care omul poate urca spre Dumnezeu: „Credinţa constituie fundamentul, prima treaptă, fără de care nu porţi urca spre Dumnezeu. Pentru că, dacă nu crezi în El, totul se dărâmă. Fără credinţă, stai doar pe pământ. Văzduhul Împărăţiei cerurilor pentru cel necredincios nu există. Sfântul Apostol Pavel ne spune că este necesar să avem nădejde, ca o cârmă, ca o ancoră tare şi neclintită în mersul nostru către Dumnezeu. Nimic nu este mai de plâns pentru un om decât să cadă în deznădejde. Având credinţa drept fundament, chiar dacă vin asupra noastră atâtea ispitiri şi încercări, putem depăşi orice obstacol, putem să mergem mai departe. Postul şi rugăciunea sunt alte trepte prin care omul se ridică către Dumnezeu. Căci un om lipsit de post, căzut în comoditatea şi relaxarea vieţii, încercând să fie mai prejos decât mâncarea cu care se hrăneşte, adică devenind sclav al pântecelui, nu poate să urce pe scară. Ca omul să urce are nevoie să fie mai suplu, mai ales în sufletul său. Căci mâncarea multă şi băutura fără saţ adaugă grăsimi pe suflet şi omul, urcându-se, ameţeşte dacă nu este un om al postului. Fără rugăciune, care este numită de Sfinţii Părinţi «aripă cu care omul poate să zboare», omul nu poate să urce spre cer“.

La finalul slujbei, au rostit alocuţiuni părintele protopop Valentin Tofan şi părintele paroh Mihail Popa.

Parohia Bicaz 2 a fost înfiinţată pentru credincioşii din cartierul Dodeni-Bicaz. Biserica a fost ridicată pe locul unde au existat barăcile deţinuţilor politici care au muncit la Barajul Bicaz; pe acelaşi loc a fost construită o clădire - centrală termică pentru blocurile din cartier. Dezafectată, clădirea nu a mai folosit nimănui, până când, în 2009, fosta centrală a fost dată de Primăria oraşului pentru amenajarea unui paraclis, care să deservească noua parohie. Hramurile Parohiei Bicaz 2 sunt „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri