Preotul gospodar și satul românesc omagiat în Protopopiatul Târgu Neamț

Arhiepiscopia Iașilor Mai 24, 2019

Cele două parohii, Pipirig II și Rădeni, au găzduit în ziua de 9 mai, ziua Europei, cercul pastoral. Preoții din comunele Vânători și Pipirig au oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia la Parohia „Sfântul Nicolae” Pipirig II, păstorită de pr. Mihai Bistriceanu. Referatul a fost susținut de pr. Ilie Eduard Alupei de la Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” Drehuța-Vânători. Cu acest prilej s-a vizitat și muzeul parohial, unde sunt expuse și lucruri personale ale patriarhului Nicodim Munteanu, cel mai de seamă fiu al comunei Pipirig.

Preotul - inima satului românesc

În ziua de 16 mai, de sărbătoarea Sfinților Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei,  la Parohia Rădeni s-a oficiat Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți din comunele Petricani, Urecheni, Păstrăveni și Țibucani, alături de pr. Andrei George Stan, gazda întâlnirii. Referatul a fost susținut de pr. Robert Mugurel Ungureanu de la Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” Petricani.       

Cele două referate au avut ca temă „Preotul liturghisitor, duhovnic și gospodar al parohiei”. Lucrările au scos în evidență virtuțile liturghisitorului, calitățile preotului gospodar și darul duhovnicului de a-i călăuzi pe calea mântuirii. La finalul celor două întâlniri s-au identificat unele probleme cu care se confruntă vatra satului românesc de pretutindeni. În continuare s-a evidențiat rolul important pe care îl are slujitorul în realizarea dezvoltării satului autentic și promovarea acestuia, concluzionându-se că preotul este inima satului românesc. (pr. Andron Constantin Cristian)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri