Pictura Bisericii din Războieni – Ion Neculce a fost resfințită

Arhiepiscopia Iașilor Septembrie 13, 2021   Autor: Flavius Popa

Credincioșii din localitatea Războieni, comuna Ion Neculce, l-au avut ieri în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor Botoșăneanul, care, dimpreună cu un sobor de clerici, a binecuvântat pictura interioară a bisericii, realizată în tehnica fresco de către Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio” al Arhiepiscopiei Iașilor. În continuare, Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în aghiasmatarul parohiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre puterea Sfintei Cruci: „Crucea este o mărturie și un martor pentru noi, al dragostei lui Dumnezeu și al puterii Sale dumnezeiești. De aceea ne este pus praznicul Sfintei Cruci, pentru ca să înțelegem puterea ei, să înțelegem că nu în zadar o facem și de câte ori ne însemnăm cu puterea Crucii, avem putere asupra gândului rău, asupra bolii, asupra păcatului, de aceea este necesar și trebuie să o facem mai des. Vedem din primele secole creștine că bisericile erau păstorite în chipul Crucii, că aveau deasupra pe turlă tot timpul chipul crucii. Secole la rând, veșmintele preoțești au semnul Crucii purtat pe ele, și iată că în Biserica Ortodoxă păstrăm toate aceste mărturii nealterate. Aceste mărturii sunt o moștenire pe care Biserica și-o asumă, înțelege bogăția ei și faptul că este o descoperire de la Dumnezeu. În fața acestor semne suntem chemați, pe de o parte să ne bucurăm, pe de altă parte să înțelegem puterea Crucii și să ne folosim de ea pentru noi înșine, să însemnăm cu chipul Crucii mâncarea și băutura înainte de a ne așeza la masă, pe copilul bolnav, pe bătrânul care nu își mai poate face cruce. Să ne însemnăm cu chipul Crucii, cu ulei de la Sfântul Maslu, pe frunte și pe mâini, și să înțelegem că în această putere Dumnezeu lucrează și mai ales ne schimbă, făcându-ne mai curajoși, făcându-ne mai buni și mai puternici de a mărturisi adevărul și de a înțelege lucrarea lui Dumnezeu”.

La final, pentru merite deosebite, părintele paroh Petru Vlădeanu a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici. Totodată, primarul comunei Ion Neculce, domnul Gheorghe Văleanu, a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, iar susținătorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.

Biserica din Războieni a fost ridicată între anii 1934-1938, prin contribuția viceguvernatorului Băncii Naționale a României, domnul Constantin Todorescu. Slujba de târnosire a fost oficiată în toamna anului 1938 de către Preasfințitul Părinte Valeriu Moglan Botoșăneanul.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri