Părintele Mitropolit Teofan, în Duminica Sfintei Cruci la Mănăstirea Lebăda: „Să dobândim Împărăția Cerurilor înainte de moarte”

Arhiepiscopia Iașilor Martie 19, 2023   Autor: Flavius Popa

În cuvântul ținut credincioșilor prezenți, Părintele Mitropolit a afirmat că încă de pe această lume, creștinul adevărat este chemat să câștige Împărăția lui Dumnezeu:

Omul nu este chemat să dobândească Împărăția Cerurilor după moarte, ci este chemat să o dobândească înainte de moarte. Liturghia pe care noi o săvârșim acum nu este altceva decât Împărăția Cerurilor, pe care noi, în timpul Liturghiei, se cuvine s-o simțim, căci în «Biserica slavei Tale stând, în Cer  adică în Împărăție  ni se pare a sta». În rugăciunea Tatăl nostru, nu zicem noi întotdeauna «precum în Cer așa și pe pământ»? Creștinul din lume, care este împodobit de Dumnezeu cu taina smereniei, nu se uită în ograda altuia, nu judecă păcatul celuilalt, încearcă să aibă o atitudine de cruce, adică o atitudine cuviincioasă față de semenul său, creștinul din lume, care orice ar face, face în numele Domnului Hristos. Că se spală, că se îmbracă, că mănâncă, se odihnește, se află la volan, se află în magazin, omul încearcă în timpul zilei să ridice mintea la Dumnezeu și nu este greu. A-ți ridica mintea la Dumnezeu nu înseamnă să zici Psalmul 50 sau să rostești rugăciunea Tatăl nostru, ci să spui «Doamne miluiește!» și făcând aceasta, în inima Împărăției Cerurilor, în inima veșniciei putem intra.

La final, după cuvântul de recunoștință rostit de maica stareță Doroteia Dulgheru, credincioșii prezenți, precum și monahiile din obștea mănăstirii, au primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Deși construcţia așezământului a început în anul 2000, Schitul Lebăda a luat fiinţă la începutul lunii august 2011, după transferul a două monahii de la Mănăstirea Guranda. Aşezarea monahală a fost ridicată de domnul Ionel Ţâmpău, om de afaceri din Botoşani, biserica mănăstirii fiind o construcţie în stil maramureşean, copie după Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş. Sfântul locaș a fost sfinţit de IPS Părinte Mitropolit Teofan la data de 14 septembrie 2011. Din 2017, stareța așezământului monahal este monahia Doroteia Dulgheru.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri