O nouă ediție a „Dialogurilor livrești”: despre mizele receptării moderne a teologiei Sfântului Grigorie Palama

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 6, 2023

Discuția este prilejuită de volumul Sfântul Grigorie Palama și nașterea palamismului în perioada modernă, de Norman Russell, care a apărut la Editura Doxologia, în colecția Patristica. (Click AICI pentru a comanda volumul)

Ediția online a „Dialogurilor livrești” va fi transmisă în direct pe contul de youtube doxologia.ro, precum și pe paginile de facebook Doxologia, Editura Doxologia și patristica.ro. Evenimentul este parte a unui proiect al Centrul de Studii Patristice „Sf. Maxim Mărturisitorul”, în colaborare cu Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iașilor.

Patrologul ortodox Norman Russell eliberează teologia Sfântului Grigorie Palama de etichetele şi concepţiile greşite puse de teologii occidentali, demonstrând cât de greşit a înţeles Apusul isihasmul. Grigorie Palama a fost socotit de teologii apuseni – catolici şi protestanţi – o excrescenţă pe corpusul teologic al Bisericii Ortodoxe, un scriitor straniu care propovăduia o filosofie străină de Biserică: isihasmul. Norman Russell prezintă în paginile acestei cărţi istoria receptării gândirii Sfântului Grigorie în Ortodoxie şi în Apus, investigând cum această teologie palamită a Rugăciunii lui Iisus a fost folosită ca o armă polemică şi apologetică de teologii apuseni şi răsăriteni.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri