Evenimentul a avut loc pe 12 octombrie, începând cu ora 18.00 la Librăria Doxologia, etajul III și se încadrează în seria de întâlniri organizate sub genericul „Ne vedem la Mitropolie”. Aceste întâlniri cuprind, pe lângă lansări de carte, şi conferinţe, concerte, proiecții de film sau expoziții, al căror specific poate fi rezumat prin trei cuvinte cheie: „prelegeri”, „dialoguri”, „comuniune”, care subliniază ideea de deschidere de la o persoană la dialogul cu o alta și de aici la comuniunea cu ceilalți.
Invitații acestui eveniment au fost prof. univ. dr. pr. Jan Nicolae, conf. univ. dr. pr. Roger Coresciuc și pr. Dragoș Bahrim, moderator fiind Cătălin Jeckel, Consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Prezentarea lucrărilor din seria „Andrei Criteanul” este dedicată venirii moaștelor sfântului la Iași, care au sosit la Catedrala Mitropolitană în seara zilei de 11 octombrie.
Părintele Roger Coresciuc, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași a subliniat faptul că scrierile Sfântului Andrei Criteanul sunt mini-tratate de teologie:
Sunt lecturi frumoase, asupra cărora eu abia aștept să zăbovesc, pentru că ele pot fi considerate niște paradigme, de care, cu siguranță, predicatorii de mai târziu s-au folosit, adică părinții de mai târziu probabil că le-au avut la îndemână și au devenit paradigme de predicare. Cam asta aș fi vrut eu să subliniez mai pe scurt, îndemnându-vă la o lectură atentă, pentru că, într-adevăr, sunt niște mini-tratate de teologie, am putea să le spunem, de teologie și de rugăciune. Ați văzut acatist în predică, adresare directă către Maica Domnului, coerența discursului, că toate sunt puse într-o logică anume.
Unul dintre invitați, părintele Dragoș Bahrim, directorul Centrului de Studii Patristice „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Arhiepiscopiei Iașilor a afirmat că lucrarea Sfântului Andrei Criteanul este o sărbătoare a cuvântului:
Ce este special la Sfântul Andrei Criteanul este faptul că scrierile sale nu sunt literatură de birou, totul e foarte practic, totul e făcut și scris pentru mântuirea omului, pentru înțelesurile teologice adânci pe care el le transmite. El încearcă să îl facă pe cel care ascultă să înțeleagă credința și profunzimile ei și în același timp să se roage. Toată omiletica și imnografia lui este mistagogică, nu doar în Sfânta Liturghie, ci și în omilie, în imnografie, în text. E o sărbătoare a cuvântului, ceea ce lucrează și ceea ce prezintă Sfântul Andrei Criteanul.
Cine este Sfântul Ierarh Andrei Criteanul?
Sfântul Andrei Criteanul s-a născut la Damasc în jurul anului 660, sub stăpânire musulmană, într-o familie creștină care i-a dat o educație aleasă. A fost un mare episcop misionar. A construit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa. A fost un bun predicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viața liturgică a Bisericii a compus o mulțime de imne liturgice.