Delegația a fost formată din pr. consilier Cristian-Alexandru Barnea, pr. inspector eparhial Andrei-Nicușor Carcea, prof. Maria-Monica Asofiei, pr. prof. Constantin Bogdan, pr. prof. Viorel Laiu, pr. prof. Daniel Dascălu, pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă, pr. prof. Constantin Simiraș, prof. Elena Mocanu, prof. Carmen Dura și prof. Adrian Timofti.
La debutul activității, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat vizita, prilej cu care a evocat chipurile unor ierarhi emblematici ai eparhiei. Ulterior, programul a continuat la seminar unde părintele director Liviu Vidican-Manci a prezentat viziunea managerială, obstacolele întâmpinate în decursul anilor, performanțele obținute, modul în care a reușit să transforme seminarul în ceea ce ste astăzi. În cadrul dialogului care a animat întreaga întâlnire, un accent deosebit a fost pus pe selectarea resursei umane care s-a făcut cu foarte mare atenție, cu obiectivitate, în cadrul unei comisii ample formată din inspectori, profesori universitari, preoți, astfel încât să nu fie acceptate decât persoane foarte bine pregătite și care au o viață creștină asumată. Părintele Director a insistat în managementul său pe respectul profesorului față de elev și pe calitatea actului didactic, menționând că școala nu se face pentru norme, ci pentru calitate.
Totodată, delegația a vizitat atât cele trei spații ale Colegiului, cel în care se află liceul, corpul gimnazial și cel primar, cât și capelele aflate în fiecare din aceste locații și unde copiii participă la sfintele slujbe după un program adecvat. Clădirea nouă unde învață gimnaziul și clasele a IV-a impresionează prin designul interior modern, prin spațiile aerisite și prin citatele afișate care îți amintesc neîncetat de ethosul școlii. După turul școlilor, am făcut un popas la Muzeul Mitropoliei Clujului, aducând un gând de recunoștință ierarhilor predecesori, aflați la cârma eparhiei de-a lungul timpului. Spre seară, am participat la vecernie în Biserica „Schimbarea la Față”. Impresionantă este catapeteasma, piesă-unicat realizată de către sculptorul Silviu Oravitzan.
În timpul deplasării de la Iași la Cluj-Napoca, grupul a poposit la Mănăstirea Piatra Fântânele, situată în Pasul Tihuța, la granița dintre Ardeal și Moldova. Oprirea nu a fost una întâmplătoare, cu toții având ocazia să ne bucurăm de ospitalitatea măicuțelor, dar și să vedem cum au reușit acestea să ajute copiii din zonă prin crearea unui after-school în interiorul mănăstirii, unde sunt ajutați să învețe elevi proveniți din categorii sociale vulnerabile.
Vizita a fost una rodnică de ambele părți, informațiile au fost bogate și variate, iar fiecare a revenit acasă cu gândul că, prin ajutorul lui Dumnezeu, perseverența, seriozitatea, principiile și valorile, fermitatea, curajul pot transforma universul înconjurător. Pe lângă toate acestea, încă răsună vii cuvintele cu care este întâmpinat cel ce pășește în Colegiul Ortodox de la Cluj-Napoca, corpul gimnazial: „Performanța e mult, dar totul este omul îndumnezeit.” (prof. Carmen Dura)