În ultimii ani, în Parohia Sfântul Ierarh Nicolae Bohotin, vara înseamnă glasuri de copii în toată curtea bisericii, voluntari inimoși și oameni cu dragoste pentru cei mici, toți fiind apropiați cu un singur scop: acela de a-L descoperi pe Dumnezeu prin fapte, prin jocuri, prin celălalt de lângă noi. Anul acesta, Dumnezeu a lucrat în așa fel încât, când ni se părea că nu știm dacă mai putem organiza tabăra, părintele Mihail Siminciuc, coordonatorul taberelor de la Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, ne-a întins o mână de ajutor; apoi voluntarii care au fost anul trecut, coordonați de Roman Gabriela, precum și tineri din sat au răspuns afirmativ la apelul preotului paroh Andrei Iulian. Anul acesta a fost și botezul unor noi voluntari din sat, tineri pe care i-am primit și i-am pregătit cu drag.
Despre cum a fost tabăra, ne-au spus ochii plini de fericire ai copiilor și glasurile lor vesele. Am înțeles că așteptau și doreau să participe și anul acesta la tabără. Aproximativ 80 de copii au umplut curtea bisericii și, după ce voluntarii i-au împărțit pe grupe, au participat la activități antrenante. Au fost organizate ateliere de șah, coordonate de prof. Claudiu Rusu, de creație, de educație financiară și prim ajutor, coordonate de voluntari, de muzică și de spiritualitate-morală, coordonat de preotul paroh împreună cu soția sa. Foarte antrenante au fost așa-numitele jocuri olimpice, activități sportive care i-au pus în competiție pe copii și tineri, apoi hora jucată lângă focul de tabără de duminică seara și căutarea de comori în urma căreia au câștigat o cutie cu dulciuri după ce participanții au alergat prin tot satul.
Copiii ne-au transmis câteva impresii prin care am simțit pulsul taberei desfășurate anul acesta. Alice Andreea, de 10 ani, ne-a spus că i-ar plăcea să fie voluntară în viitor: „Mi-a plăcut să-mi fac prieteni noi, să mă distrez, să dansez și căutarea de comori a fost foarte amuzantă. Mi-ar plăcea să fiu și eu voluntară și copiii să fie foarte drăguți, ascultători și să învețe. Voluntarii au fost mai mult decât m-am așteptat”.
Mihaela Ionela și-a făcut noi prieteni: „A fost interesantă tabăra, mi-am făcut prieteni noi. Aș vrea însă să nu mai fie așa de gălăgioși copiii!” și lui Mihai i-a plăcut în tabără: „Mi-au plăcut toate activitățile și mai ales focul de tabără!”
Cristina participă de mai mulți ani la tabără: „ Facem tabăra de mai mulți ani, mereu vin voluntari de la Iași și din sat și participăm la diferite activități: ateliere de creație, de sport, căutare de comori, jocuri olimpice. De patru-cinci ani particip la această tabără. Mi-ar fi plăcut grupele să fie împărțite pe mai multe vârste, să facem mai multe ateliere ca tir cu arcul sau teatru.”
Ioana Violeta: „Mi-au plăcut toate activitățile, focul de tabără, când am dansat.” Tudor Ștefan: „Tabăra de anul acesta a fost interesantă în perspectiva activităților și a voluntarilor.”
Voluntarii noi din sat s-au confruntat cu noi încercări, adăugând experiență: Ioana: „Am vrut să cunosc tineri și copii, să cunosc modul lor de a gândi și a interacționa împreună, iar acest lucru mă dezvoltă și pe mine ca persoană. Anul acesta a fost o organizare foarte bună, ne-am înțeles bine cu copii, ne-au ascultat. Este primul an în care am fost voluntar și de acum mă voi implica mai mult.”
Voluntarii veniți cu sprijinul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor ne-au transmis experiențele lor: Oana are amintiri frumoase de la Bohotin: „Experiența de a fi voluntar în Tabăra din pridvorul satului de la Bohotin îmi va rămâne în amintire ca una dintre cele mai frumoase tabere. Când spun frumoasă mă gândesc la o sumedenie de trăiri intense împărtășite cu participanții și voluntarii de la Bohotin. Am fost primită cu foarte multă dragoste și căldură, am fost îmbrățișată și încărcată sufletește pe parcursul zilelor petrecute în mijlocul comunității de aici. Țin să le mulțumesc tuturor celor implicați în Tabăra din Pridvorul Satului Bohotin 2023 pentru cadrul creat pentru noi, voluntarii veniți să dăruim din experiența noastră. Îi port în inimă pe toți, de la cel mai mic la cel mai mare participant, voluntari din sat, gazde care ne-au cazat și părintele paroh, ca pe niște oameni dornici să facă bine în jurul lor, să dăruiască și să facă eforturi pentru tinerii satului.”
Roman Emilia și-a simțit munca răsplătită prin zâmbetele copiilor: „Fiecare experiență ca voluntar în tabere ocupă un loc deosebit în inima mea. Amprenta taberei din Bohotin o reprezintă oamenii pe care i-am întâlnit, gazdele primitoare, părintele, dar mai ales copiii entuziasmați de activitatea noastră. Deși totul a fost voluntar, am simțit iubirea copiilor, am simțit că munca noastră este răsplatită prin zâmbetele lor, prin mulțumirile neîncetate, prin acel sper să veniți tot voi la anul, dar și prin tristețea generată de microfonul ce anunța ultimul dans de grup. Cu drag aș reveni la Bohotin, având credința că Dumnezeu adună oamenii într-un anumit loc cu un scop folositor sufletește atât pentru noi, cât și pentru copiii ce așteaptă cu nerăbdare să vină și la ei în sat tabăra”.
Coordonatoarea taberei, Roman Gabriela, a pus accentul pe colaborarea cu voluntarii din sat care a făcut ca totul să se desfășoare mai ușor: „Am revenit la Bohotin, este una dintre taberele pe care le punem la suflet. De cum ne-au zărit, copiii au făcut rând la îmbrățișări. Atunci am înțeles că noi suntem responsabili nu doar de siguranța lor, ci și de a le menține bucuria și zâmbetul sincer care s-a întipărit pe chip la vederea noastră. Pot spune că în tabăra de la Bohotin am simțit că Dumnezeu a reunit oamenii buni, oamenii cu suflet mare și ne-a fost, într-adevăr, drag să lucrăm alături de ei. În toate activitățile pe care le-am desfășurat aici, ne-am bucurat să primim ajutorul tinerilor din sat, tineri săritori, pricepuți care și în restul anului sunt ajutor de nădejde pentru comunitatea din care fac parte.”
Tabăra din Pridvorul Satului a fost inițiată în Bohotin cu sprijinul Sectorului de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor acum cinci ani, fiind ca o continuare a activităților care s-au făcut de-a lungul timpului cu copiii și tinerii din sat și chiar din alte țări. Proiectul este derulat în fiecare an cu ajutorul voluntarilor Asociației Tinerilor Ortodocși Români care merg în satele din Iași, Neamț și Botoșani pentru a aduce tabăra în comunitățile care nu își permit să le ofere copiilor o vacanță pe timpul verii. Anul acesta și anul trecut tinerii voluntari veniți din partea Sectorului de misiune sunt cei care realizează emisiunea Tineri pentru tineri la Radio Trinitas Iași și au promovat și pe această cale activitățile desfășurate în cadrul taberelor.