Credincioșii din localitatea Vama au trăit duminică momente de mare bucurie duhovnicească. Biserica Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a îmbrăcat haina cea luminoasă a sfințirii. Slujbele au fost oficiate de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Mai întâi, a fost oficiată slujba de târnosire a sfântului locaș prin stropirea cu apă sfințită și ungerea zidurilor cu Sfântul și Marele Mir, urmând binecuvântarea mesei Sfântului Altar. Mai apoi, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei.
După citirea Evangheliei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat cine este om al luminii:
Iubiți credincioși, e bine, e necesar să ne ferim pe noi înșine de fapte rele. Dacă le-am săvârșit, prin pocăință, să îi cerem lui Dumnezeu iertare, pentru că există acest mare pericol, ca puterea întunericului să se așeze în viața noastră. Închei cuvântul apelând tot la întâia epistolă a Sfântului Evanghelist Ioan care spune „Dumnezeu este lumina și niciun întuneric nu este întru El. Să umblăm întru lumină ca să fim împreună cu Dumnezeu care este lumină”. Și pentru a ne încuraja, Sfântul Evanghelist Ioan spune „întunericul începe să dispară” – și adăugăm noi – în viața celui credincios cu fapte bune. „Întunericul începe să dispară și lumina cea adevărată să răsară puțin câte puțin în viața lumii”. Și pentru a arăta cine este om al întunericului și cine este om al luminii, Sfântul Evanghelist Ioan spune „cel care iubește pe fratele său, cel care iubește pe oamenii din jurul său, acesta este un om al luminii. Cel care urăște pe fratele său, pe sora sa, pe cei cu care conviețuiește, acela este un om al întunericului”.
Conform rânduielilor liturgice, după cântarea Axionului, IPS Teofan a hirotonit în treapta de diacon pe Silviu Matache, urmând ca după o perioadă de practică să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bahlui, Protopopiatul Hârlău.
La final, pentru osteneala adusă la zidirea noii biserici, părintele Viorel Ciutănău a fost hirotesit întru iconom, iar părintele Vasile Matcovici de la Parohia Sfântul Proroc Ilie, Popești a primit distincția Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei. De asemenea, familiile Terciu Vasile și Rozica, respectiv Lupu Vasile și Dumitriana au primit Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei pentru mireni. Totodată, binefăcătorii sfântului locaș au fost răsplătiți din partea Părintelui Mitropolit cu distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Lucrările la locașul de cult au început pe 12 iulie 2014, când a fost pusă piatra de temelie, iar din anul 2021 au început lucrările la catapeteasma sculptată manual de meșteri populari din Târgu Neamț. Locașul de cult de la Vama este construit în stil ștefanian, placat cu piatră pe dinafară şi acoperit cu tablă. În cei 9 ani de lucrări efectuate sub coordonarea preotului paroh Viorel Ciutănău, s-a zidit şi o frumoasă clopotniță. Ansamblul parohial de la Vama mai cuprinde un foișor, o fântână şi este în întregime împrejmuit cu gard.