A devenit o binecuvântată tradiție ca în ajun de Sânziene, mii de credincioși să se adune în centrul orașului și să participe la evenimentele religioase dedicate zilelor orașului de la poalele Pietricicăi. Ca un fapt inedit, hramul Bisericii voievodale „Sfântul Ioan Domnesc”, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, marchează anul acesta 525 de ani de la zidirea locașului de cult. Cu acest prilej, la Galeria de artă „Lascăr Vorel” a avut loc vernisajul expoziției „Orașul artiștilor”, unde artiștii locali au expus diferite opere care au prezentat latura duhovnicească a orașului, iar la Muzeul de Artă din Piatra Neamț s-a desfășurat vernisajul Expoziției „Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon de la Putna” dăruit Bisericii „Sfântul Ioan Domnesc” de către Voievodul Ștefan cel Mare în anul 1502. Obiectul de cult, adus pentru prima dată de la Muzeul Național de Istorie din București, va rămâne expus aici timp de câteva săptămâni.
Manifestările religioase dedicate cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul municipiului Piatra Neamț, au continuat cu săvârșirea Vecerniei pe podiumul special amenajat pe platoul Curţii Domneşti. La slujba de seară au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
După săvârșirea Vecerniei, Părintele Mitropolit a arătat în cuvântul de învățătură că prin participarea la procesiune, oamenii au prilejul binecuvântat să-l mărturisească pe Dumnezeu:
Mergem în procesiune pentru a arăta crezul nostru, pentru a mărturisi credința noastră, adevărul că „Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt”. Participăm la procesiune pentru că prin aceasta mărturisim apartenența noastră la comunitatea creștină. Mărturisim adevărul că facem parte din neamul cel sfânt creștinesc, rânduit de Dumnezeu pe acest pământ. Mărturisim prin procesiune că facem parte din „seminția cea aleasă, rânduită de Domnul, căci suntem preoți ai Dumnezeului celui adevărat”, preluând cuvântul Sfântului Apostol Petru. Mergem în procesiune pentru că dorim a merge în duh și adevăr pe urmele sfinților pe care îi prăznuim, încercând să ne apropiem de duhul de taină al Sfântului Ioan Botezătorul, de măreția Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, de sfântul cel mare pe care îl prăznuim astăzi, legat adânc, chiar prin sânge, de neamul nostru, Sfântul Niceta de Remesiana. Mergem în procesiune știind că este alături de noi marele sfânt al acestui loc, Sfântul Gheorghe Pelerinul. Mergem în procesiune pentru că ne este frică să nu se împlinească cuvântul Domnului Hristos, care ne spune că „cel care se rușinează de Mine și nu Mă mărturisește pe Mine, și Eu mă voi rușina de el în fața Domnului, Tatălui Ceresc”. Mergem în procesiune pentru ca să se împlinească prin noi cuvântul Domnului „cel care Mă mărturisește pe Mine, și Eu voi mărturisi pentru el în fața Tatălui Meu”.
După slujba de seară, mulțimea prezentă pe esplanada Curții Domnești, cu făclii, flori și sânziene în mâini, a plecat în procesiune pe următorul traseu: Biserica „Sf. Ioan Domnesc”– strada Ștefan cel Mare – Palatul Copiilor - strada Mihail Sadoveanu - Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Precista I – Școala Numărul 4 - bulevardul Decebal - Casa de Cultură - Consiliul Județean Neamț - Biserica „Sf. Ioan Domnesc”.
În această dimineață, de ziua hramului, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul vor oficia Sfânta Liturghie la Piatra Neamț. Mii de oameni sunt așteptați sâmbătă să participe la sărbătoarea orașului.
Vă invităm să accesați și: (Video) Procesiune pe străzile din Piatra Neamț: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea orașului