Fosta stareță a Mănăstirii „Sfântul Siluan” a fost pomenită la privegherea oficiată în noaptea de vineri spre sâmbătă, care a avut loc la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari. În cuvântul de învățătură ținut după Sfânta Liturghie, Preasfinția sa a adus în atenția credincioșilor prezenți modelul de viață creștină pe care maica Siluana Vlad îl propovăduia:
Ne-a adunat astăzi împreună bucuria privegherii, dar și pomenirea Maicii Siluana, pe care majoritatea ați cunoscut-o și ați iubit-o, pentru că aceste înțelesuri le-a trăit ea însăși cu onestitate, le-a împărtășit celorlalți și a împărtășit nădejdea și bucuria pe care Domnul a pus-o în inima sa. De aceea, ziua de astăzi, ca într-o sărbătoare, avem încredințarea că, precum atunci, dar și acum, Maica Siluana este împreună cu noi, așa cum atunci aducea fiecăruia o îmbărbătare, sau o mustrare sau o încurajare, așa și acum ne-am rugat și ne vom ruga ca cele nedesăvârșite care au rămas, prin rugăciunea noastră, prin mila Domnului să fie desăvârșite, astfel încât dorurile ei ce tind spre Dumnezeu să fie împlinite.
În această dimineață, când în biserici s-au săvârșit slujbe de pomenire pentru cei adormiți, obștea Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” a oficiat slujba Parastasului pentru Schimonahia Siluana și Monahia Rafaela Urdă, care au desfășurat împreună diferite activități de consiliere și terapie pentru cei care se aflau în diferite suferințe.
Acest parastas pare mai degrabă o slujbă de mulțumire care ne unește pe toți, o slujbă de mulțumire pentru darul pe care Maica Siluana l-a însemnat în viața noastră, în viața obștii, că a fost nu doar un om formator de oameni, ci un om care a rostit cuvinte trecute prin sufletul ei, cuvânt pe care l-a experimentat. Nu a vorbit despre iubire înțelegând bine din cele citite, ci înțelegând puterea iubirii prin rugăciune. Ea a vorbit despre smerenie, nu doar citându-l pe Sfântul Siluan, ci luptând ea însăși pentru smerenie. Astăzi suntem și noi martori ai vieții ei luminoase, ai vieții care ne-a îmbogățit. De aceea, această slujbă este un prinos de cinstire și de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru lucrarea pe care a făcut-o prin Maica Siluana, a afirmat Părintele Episcop-vicar la final.
Maica Siluana, cea care le-a vorbit oamenilor despre iubire
Schimonahia Siluana Vlad s-a născut în anul 1944. A studiat Filosofia la Universitatea din București, iar după absolvirea facultății, a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați. A început să se implice alături de tineri în acţiuni sociale, iar după 1990 s-a implicat în fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) din Galaţi. A intrat ca soră la Mănăstirea Buciumeni, în Arhiepiscopia Galațiului, apoi a mers la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor. În 2001 a primit tunderea în monahism, mutându-se la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, care funcţionează până astăzi la Iaşi. Odată cu mutarea la Iași, în anul 2008, a înființat Mănăstirea „Sfântul Siluan Athonitul”.
În cadrul activităţilor de terapie şi consiliere desfășurate în cadrul centrului „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” pentru cei cu diferite probleme sufleteşti (dependenţe diverse, abuzuri, sindromul post-avort etc.), precum şi în cadrul seminariilor de formare desfăşurate în ţară şi în străinătate, Maica Siluana a lucrat neîncetat, cu răbdare și multă dăruire, pentru a-i ajuta și „vindeca” pe toți cei care îi cereau ajutorul.
În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele. I-a încurajat tot timpul pe cei prezenți la prelegerile ei, umplând până la refuz sălile de conferință și bibliotecile. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel de la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Iași din anul 2017, când Maica Siluana le-a spus deschis celor aproximativ 6000 de participanți: „Copiii mei dragi, vă rog, chemați numele Domnului și să știți că, dacă trec la cele veșnice, vă iau pe toți cu mine în rugăciunile mele! Vă iubesc! Să nu vă temeți de suferință, tinerețea doare! Și eu am suferit sufletește enorm când eram tânără. Acum, în sfârșit, mă odihnesc sufletește și sufăr trupește. Știți, copii, ce sunt ridurile? Sunt crăpăturile lutului prin care se vede frumusețea sufletului! Bucurie sfântă!”.
Schimonahia Siluana Vlad, a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.
Vă invităm să accesați și:
(Video) Se împlinesc doi ani de la trecerea în veșnicie a Schimonahiei Siluana Vlad