În dorința de a promova arta psaltică și frumusețea cântului bizantin, Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt” din Iași, reprezentată de părintele Paroh Mihai Eduard Doroșincă, organizează anul acesta două manifestări importante și anume:
- Concertul în format duplex, derulat în seara de 10 mai și transmis în direct de către Doxologia Media. În cadrul concertului, în biserica parohială, a evoluat Corul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, condus de Matei Teodor Doroșincă și coordonat de părintele Lect. Univ. Dr. Ionuț-Gabriel Nastasă, iar în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic a cântat Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi” condus de protopsalt Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos, cărora amfitrionii români le-au mulțumit cu această ocazie pentru implicare și profesionalism. Acest eveniment, o noutate pentru orașul nostru, este important și prin modul acesta „duplex” de desfășurare, profilat de părintele paroh Mihai Eduard Doroșincă și desăvârșit de actorii principali, coordonatorii celor două formații.
- Un alt eveniment de importanță majoră este Concertul ce va avea loc pe 02 Iulie a. c. la Iași, în cadrul căruia vor evolua cele două coruri amintite mai sus, de această dată fiind prezent la Iași și corul psaltic din Tesalonic.
Așa cum am amintit deja, primul concert s-a derulat la Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt” din Iași, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Nichifor Botoșăneanul, a Preacuviosului Părinte Exarh Metodios Alexiu din Tesalonic, Grecia, a preacucernicilor părinți, a domnilor profesori, a oaspeților, precum și a iubitorilor de muzică psaltică. Evenimentul este o continuare firească a evenimentelor derulate anul trecut la Parohia ieșeană unde, printre alte personalități invitate, a fost prezent și Dl. Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos de la Universitatea „Aristotel”din Tesalonic, Grecia (Protopsalt la Catedrala Arhiepiscopală din Tesalonic).
Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi” condus de protopsalt Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos din Tesalonic, Grecia, a fost fondat în februarie 2007 de către Ioannis A. Liakos, profesor universitar al Școlii de Teologie a Universității Aristotel din Tesalonic. Corul este alcătuit din psalți talentanți, colaboratori și studenți ai săi, care studiază Arta Psaltică și care împodobesc stranele sfintelor lăcașuri ale orașului Tesalonic.
Principalele obiective ale corului sunt cercetarea, studiul și prezentarea, atât în Grecia, cât și în străinătate, a compozițiilor bizantine și post-bizantine, precum și intonarea slujbelor sfinte în diferite adunări de cult. Astfel, corul „Thessalonikies Imnodoi” a interpretat cântări psaltice în sala istorică a Conservatorului „Ceaikovski” din Moscova, precum și în Sala de concerte „Ceaikovski”, în Biserica „Hristos Mântuitorul” din Moscova, în Sala de concerte din Atena, Cipru etc. A participat la o serie de Sfinte Liturghii în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al întregii Elade (Siatista, anul 2012 și Tesalonic, anul 2019). De asemenea, a participat la conferințe internaționale teologice și muzicologice desfășurate în Grecia.
De asemenea, acest cor a înregistrat trei discuri digitale.
- „Ierarhului și slujitorului Domnului...”, în anul 2007; conține membri înregistrați în coduri muzicale aghioritice, care sunt prezentați pentru prima dată.
- „Bucură-te Mucenice Dimitrie”, în anul 2008, cu imnuri din Săptămâna Patimilor și din slujba Sfântului Dimitrie.
- „Făcătorule de minuni Grigorie, lauda Tesalonicului”, anul 2013; conține compoziții anecdotice din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea.
La rândul său, domnul Profesor Ioannis Liakos a împărtășit câteva gânduri legate de evenimentul acestei seri și a adresat mulțumiri gazdelor și organizatorilor.
Cel de-al doilea cor care a concertat în acest format duplex este Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pregătit muzical de Matei Teodor Doroșincă (student al Facultății de Teologie Ortodoxa „Dumitru Stăniloae” din Iași, dar și al Universității de Arte „G. Enescu” din Iași), sub coordonarea părintelui Lect. Univ. Dr. Ionuț-Gabriel Nastasă. Deși de puțin timp în această componență, corul a participat la numeroase concerte, hramuri, sfințiri de biserică, înregistrări audio-video și evenimente culturale. Demn de amintit este faptul că, în anul 2022, acest grup psaltic a participat la Concursul Online de Muzică Psaltică pentru Soliști și Grupuri, organizat de IBMF – „Festivalul Internațional de Muzică Bizantină” de la Iași, în cadrul căruia a câștigat Premiul I și a fost Marele câștigător la Categoria C. De asemenea, în luna februarie a acestui an, coriștii grupului au susținut un turneu de concerte în Barcelona și Monserrat, Spania, unde au promovat muzica bizantină și muzica tradițională românească.
Programul evenimentului a fost alcătuit din lucrări reprezentative ale unor exponenți importanți ai componisticii muzicii bizantine precum Grigorie Protopsaltul, Iacov Protopsaltul, Dionisie Fotino, Anton Pann, Macarie Ieromonahul, Dimitrie Suceveanu și alții.
Lucrările interpretate au fost:
1. Doamne strigat-am, glas 2, de Iacov protopsaltul – interpretează Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi” condus de protopsalt Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos
2. Prosomie a Sf. Grigore Palama, glas 2, intonat de Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi”) și Prosomii ale Cuvioasei Maicii Noastre Parascheva, plagalul glasului 1, interpretat de Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” condus de Matei Teodor Doroșincă.
3. Împărate ceresc, plagalul glasului 2, de Gherman Neon Patron (Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi”)
4. Slava de la Stihoavna Sărbătorii Rusaliilor, plagalul glasului 4, de Iacov Protopsaltul intonate de Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din Iași.
5. Polieleul Robii Domnului, glas 3, de Grigorie Protopsaltul, traducere în românește a Ieromonahului Macarie
6. Slava, Și acum, după Polieleu, plagalul glasului 1, facerea lui Grigorie Simonopetritul.
7. Stihira la sărbătoarea Cincizecimii, glasul 1, facerea lui Gherman Neon Patron (Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi” condus de protopsalt Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos).
8. Doxologia mare, plagalul glasului 1 enarmonic, de Dionisie Fotino, traducerea în românește de Anton Pann; interpretează alternativ cele două coruri psaltice.
9. Sfinte Dumnezeule aghioritic, pe glasul 1, scris de Kiriac Ioannidis urmat de Kratima, terirem plagalul glasului 1, scris de Petru Lampadarie, cântări intonate de Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, condus de Matei Teodor Doroșincă.
10. Irmos Calofonic la sărbătoarea Învierii Domnului, plagalul glasului 1, facerea lui Grigorie Statis, urmat de Kratima, de Panaghiotis Harazoglu, plagalul glasului 1, interpretează Corul psaltic „Thessalonikies Imnodoi” condus de protopsalt Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos.
La finalul concertului, s-au adus mulțumiri și s-au adresat felicitări tuturor acelor care s-au implicat în realizarea și concretizarea acestuia: Parohiei „Sfântul Ștefan cel Mare” din Iași, Grupului Psaltic „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, condus de Matei Teodor Doroșincă, Domnului Prof. Univ. Dr. Ioannis Liakos și Corului „Thessalonikies Imnodoi” pe care îl conduce, precum și colaboratorilor de la Doxologia Media. De asemenea, recunoștința organizatorilor s-a îndreptat către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, către Părintele Arhimandrit Metodios Alexiu al Patriarhiei Ecumenice din Tesalonic, și, nu în ultimul rând către toți cei care sunt, în permanență, conectați la toate evenimentele organizate în parohia „Sfântul Ștefan cel Mare” din Iași.
Așa cum am anunțat în debutul acestui articol, așteptăm cu interes și bucurie cel de-al doilea concert, ce va avea loc pe 02 iulie a. c. la Iași, în cadrul căruia vor interpreta cele două coruri amintite mai sus, de această dată fiind prezent la Iași și corul psaltic din Tesalonic.
În încheiere, ne exprimăm speranța că în cadrul acestor concerte de muzică bizantină, organizate, în principal, de Preacucernicul Părinte Mihai Eduard Doroșincă, alături de Matei Teodor Doroșincă, Bunul Dumnezeu este slăvit, iar poporul binecredincios este înălțat la mari trăiri duhovnicești.
Digni sunt!