Credincioșii din localitatea aflată la poalele munților Bistriței au participat duminica aceasta, 26 martie, la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, oficiată de PS Părinte Nichifor Botoșăneanul.
În predica ținută după citirea textelor evanghelice, ierarhul a arătat că păstrarea legăturii cu Dumnezeu se face prin credință statornică:
A rămâne statornic în credință înseamnă a rămâne puternic în Dumnezeu, înseamnă a cunoaște că în orice oportunitate pe care Dumnezeu o oferă, dar și în orice criză și în orice încercare, există un rost și există un sens. Orice întâlnire care îți este dată, chiar dacă poate fi cu durere sau poate fi o trădare, pentru tine este o creștere și ea poate deveni poartă de cunoaștere a lui Dumnezeu. Toate în viața omului se întâmplă cu rost atunci când el rămâne statornic în Dumnezeu. Legătura cu Dumnezeu nu înseamnă doar a crede că există Dumnezeu, precum spune Sfântul Apostol Iacov: «Credința fără fapte moarte este». Și diavolii cred în Dumnezeu și se cutremură, cred pentru că știu realitatea lui Dumnezeu, dar nu vor să lucreze cele ale Domnului și să rămână în ierarhia pe care Dumnezeu a rânduit-o spre viață. Credința presupune rămânerea statornică în această lucrare de încredere.
La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, părintele paroh Ionel Cuțuan, protopop de Ceahlău, a mulțumit Preasfinției Sale pentru vizita făcută și binecuvântarea adusă comunității parohiale din Dreptu.
Satul Dreptu se afla aşezat pe cursul drept al văii Bistriţei, între satul Săvineşti din comuna Poiana Teiului şi satul Frumosu din comuna Farcaşa
Şi-a căpătat această denumire după valea dreaptă şi deschisă de pârâul cu acelaşi nume, pe o porţiune de aproximativ 12 km, spre izvoarele pârâului Muntelui Grinţieş. Satul Dreptu a fost înfiinţat în a doua jumătate a secolului al XVIII lea, pe fosta moşie a Mănăstirii Neamţ.
Scurt istoric
Până în anul 1840 locuitorii din satul Dreptu participau la Sfânta Liturghie în bisericile din satele Galu şi Popeşti. Cu stăruinţa preotului Gheorghe Ţifescu care a fost slujitor la biserica din Galu, dimpreună cu locuitorii din satul Dreptu, Săvineşti şi Pârâul Fagului, au un ridicat din nou locaş de rugăciune. Biserica fiind cu timpul neîncăpătoare, la 23 aprilie 1919, preotul Petru Gavrilescu dimpreună cu membrii consiliului parohial, încep construcția unei biserici noi lângă biserica veche, iar în data de 8 septembrie 1949, prin contribuţia locuitorilor din satul Dreptu, Săvineşti şi Pârâul Fagului şi prin contribuţia unor credincioşi de pe valea Bistriţei, s-a sfinţit biserica monumentală din Dreptu, fiind slujitori părinții Petru Gavrilescu şi fiu său, Vasile Gavrilescu. Biserica nouă este construită din piatră de către maistru Ispas Neculai din Galu. Turnurile bisericii, în număr de cinci, precum şi sculptura în lemn a turnurilor a fost executată de către meşterul Neculai Maxim din comuna Bistricioara.
Biserica a fost resfinţită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la data de 4 octombrie 1998.