Numeroși credincioși ieșeni, precum și părinții catedralei, au participat la această solemnă slujbă a Bisericii noastre, rostind împreună „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalţii catedralei. Slujba s-a încheiat cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul „Doamne şi stăpânul vieţii mele”, urmată de citirea Evangheliei.
La final, Înalpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța pocăinței în calea noastră spre mântuire:
Timpul postului în care ne aflăm este o vreme de pocăință. „Dacă zicem că nu avem păcat, mincinoși suntem”, spune Sfântul Apostol Ioan „și adevărul nu este întru noi”. Și dacă acesta este adevărul, că suntem plini de păcate, în trupul, dar mai ales, în mintea noastră, se cuvine a cere lui Dumnezeu să ne dăruiască fiecăruia cale spre pocăință. Cale prin care ajungem la Împărăția lui Dumnezeu, arătată ca pregustare încă din această lume în taina Sfintelor Paști, taina Dumnezeieștii Învieri, rugând pe Dumnezeu să ne dăruiască putere în vremea postului, ca în duh de pocăință să ne apropiem mai mult de conștientizarea propriilor păcate și inima și mintea să se întoarcă cu stăruință către Dumnezeu.
Canonul cel Mare se săvârşeşte în prima şi în a cincea săptămână din Postul Mare. În această săptămână, slujba este oficiată în seara zilelor de luni, marţi, miercuri şi joi, în cadrul Pavecerniţei Mari, slujba de după Vecernie. „Canonul lacrimilor” este alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, și reprezintă una dintre cele mai frumoase și profunde slujbe ale Bisericii noastre. Textul este numit „Canonul cel Mare” deoarece este cel mai extins imn liturgic, cu 250 de strofe, care ne îndeamnă la pocăință, smerenie, milă și îndreptarea faptelor rele. Pe tot parcursul citirii canonului, între stihiri, strana și credincioșii prezenți rostesc împreună stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care ne amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului. Sfântul Andrei Criteanul este considerat „părintele canoanelor”, fiind primul alcătuitor de canoane şi iniţiatorul acestei noi specii imnografice în Biserica grecească.
(Foto) Clipe zugrăvite în culori cernite: Ultima parte a Canonului Mare, la Catedrala din Iași
(Video) La Catedrala Mitropolitană din Iași s-a citit ultima parte a Canonului Mare
(Video) IPS Teofan: „Timpul postului în care ne aflăm este vreme de pocăință”