Studenții teologi au aterizat în orașul Sfântului Nicolae sâmbătă seara, pe 18 februarie, în jurul orei 21. Duminică dimineața au poposit mai întâi în mijlocul comunității românești din orașul port, unde s-au alăturat în rugăciune conaționalilor lor. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, voluntarii s-au îndreptat către Basilica Pontifica San Nicola - acolo unde, de mai bine de nouă secole, este Casa Sfântului Ierarh Nicolae, aceasta după ce orașul unde a fost arhiepiscop a fost cucerit de către musulmani, iar moaștele sfântului se aflau în pericol.
Bucuria a fost una copleșitoare, ca a unui fiu care își revede părinții după mult timp, Sfântul Nicolae fiind părintele și ocrotitorul comunității noastre. Am obținut acordul de a intra chiar la mormântul Sfântului unde, alături de părintele director, care a însoțit grupul, s-a citit acatistul Sfântului Nicolae, a mărturisit unul dintre participanți.
În Basilica San Nicola, altarul care adăpostește moaștele Sfântului este împrejmuit, astfel încât cei care poposesc acolo nu se pot închina direct criptei ce adăpostește sfintele relicve. Ziua a continuat apoi în Cetatea Bari, unde s-au vizitat diverse obiective și atracții turistice. Începutul săptămânii a fost dedicat orașelor din apropierea cetății Bari. Monopoli și Polignano A Mare au fost localitățile vizitate de membrii CSN. De asemenea, tot luni, ieșenii s-au închinat moaștelor Sfinților Sabin, episcop de Canosa, și Colomba, fecioară și muceniță martirizată în anul 273. Pelerinajul s-a încheiat tot la Sfântului Nicolae, pe care cu toții l-au rugat să îi ajute atât în plan personal, cât și comunitar.