Slujba a fost prilejuită de hramul paraclisului de iarnă închinat Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, pomenit în calendarul Bisericii noastre pe 26 decembrie. La orele dimineţii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de către soborul slujitorilor în incinta aşezământului monastic. Apoi soborul s-a îndreptat spre locaşul de închinăciune, în dangătul clopotelor măreții clopotnițe ridicată în cinstea Sfinților Români și a Maicii Domnului. Preasfinţia Sa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, a săvârşit cu acest prilej Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de tineri absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Sute de credincioşi, între care s-au numărat fii duhovniceşti şi oaspeţi de seamă, s-au rugat împreună la acest ceas de sărbătoare.
„Sfântul Nicodim a fost un mare isihast”
La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Veniamin a adresat un cuvânt de învăţătură în care făcut referire la Evanghelia zilei, la Soborul Maicii Domnului şi la viaţa Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana. De asemenea, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că a oferit binecuvântare să slujească în aşezarea monahală din Dealul Mare.
Ne bucurăm pentru că acest paraclis este închinat Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana şi Sfântului Ierarh Nicolae. Sfântul Nicodim, cu experienţa din Sfântul Munte Athos, i-a învăţat pe ucenicii lui rugăciune inimii. Atât Maica Domnului, cât şi Sfântul Nicodim s-au rugat mult lui Dumnezeu. Când cineva se roagă cu smerenie lui Dumnezeu, primeşte răspuns, se curăţă de păcate, se vindecă de boli şi primeşte alinare în suferinţe. Sfântul Nicodim a fost un mare isihast, un mare rugător şi un organizator al monahismului, contribuind la o mai bună organizare a mănăstirilor din spaţiul românesc.
Recunoştinţă faţă de ctitori
PS Părinte Episcop Veniamin a oferit arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, o icoană cu Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, Ocrotitorul Eparhiei Basarabiei de Sud, şi slujba sfântului, şi l-a felicitat cu ocazia serbării ocrotitorului spiritual. La rândul său, părintele stareţ i-a dăruit Ierarhului o cruce şi un engolpion. Arhimandritul Nicodim Gheorghiță și-a manifestat recunoștința faţă de Preasfinţia Sa pentru că a slujit Sfânta Liturghie, faţă de fiii duhovniceşti şi faţă de pelerinii care vin la Mănăstirea Hadâmbu pentru a se ruga şi pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Un grup de tineri din Parohia Cozia-Costuleni, judeţul Iaşi, a susţinut un repertoriu de colinde. Pelerinii au primit la ieşirea din sfântul locaş un pahar cu vin, fructe şi dulciuri. Amintim că paraclisul de iarnă al Mănăstirii Hadâmbu a fost sfinţit în anul 2005, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, pe atunci vicar administrativ al Eparhiei Iaşilor. Aici sunt adăpostite într-o raclă fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.