Pe parcursul celor patru zile aceștia au călcat pe urmele credinței, a istoriei și a arhitecturii basarabene și au format legături cu tinerii de acolo.
Printre locurile unde au poposit a fost și Mănăstirea Vărzărești, care veghează și astăzi asupra ţinutului Lăpuşnei, fiind totodată un simbol prin care s-a împletit credinţa străbună cu destinul neamului.
În apropierea acestei mănăstiri, în cadrul cimitirului eroilor, tinerii au putut vedea cu ochii lor ceea ce bunicii le-au povestit despre cel de Al Doilea Război Mondial și anume sacrificiul soldaților români în luptele pentru eliberarea Basarabiei.
Pașii li s-au îndreptat, apoi, spre Mănăstirea Căpriana, care are ctitori importanți din istoria României, printre care: Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni care a dat aspectul final al ansamblului de trei biserici ce aparțin mănăstirii.
O altă punte dintre cele două maluri ale Prutului este realizată prin mănăstirea Frumoasa din Iași, care se regăsește sub același nume și în Localitatea Frumoasa, raionul Călărași, Basarabia. Ce le leagă pe aceste două mănăstiri este omul care „sfințește locul” și anume Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, ale cărui sfinte moaște sunt așezate la loc de cinste în Catedrala Mitropolitană din Iași. Acesta, în decursul vieții, și-a îndeplinit chemarea de călugăr în ambele mănăstiri, fiind ucenic în Basarabia, apoi ajungând în Iași ca monah și apoi mitropolit.
O mare bucurie pentru voluntarii ASCOR Iași a fost faptul că au putut lua parte la prima ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Basarabia, desfășurată în capitala Republicii Moldova, Chișinău.
În cadrul aceleași zile, orașul a fost luat la pas spre vizitarea principalelor obiective turistice, printre care: Catedrala Episcopală, Parlamentul, Președinția și Piața Ștefan cel Mare. Apusul soarelui i-a prins vizitând monumentul dedicat victimelor regimului comunist, din Parcul „Valea Morilor”, care a fost construit de ASCOR Iași în colaborare cu avocatul Iulian Rusanovschi.
O nouă zi i-a purtat pe pelerini în cea mai veche mănăstire rupestră din Republica Moldova, Orheiul Vechi, ca mai apoi să poposească câteva ore printre ruinele și legendele Mănăstirii Țîpova.
Un alt liant între istoria României și a așezărilor monahale din Republica Moldova l-au descoperit tinerii la Mănăstirea Curchi, unde au aflat despre implicarea Regelui Mihai I și a Casei Regale a României în restaurarea bisericii mari cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, dar și în construcția actualei clădiri a stăreției. Crucea care se află pe ușa bisericii are o forma atipică, cu patru brațe egale, terminate în litera M, fiind elementul care atestă faptul că Regele Mihai I al României și-a pus amprenta într-un mod vizibil în istoria așezământului monahal.
Pelerinajul s-a încheiat în ziua de duminică cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie, la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca, la invitația părintelui paroh Sorin Huluță. După Sfânta Liturghie pelerinii au vizitat cetatea Soroca, o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului de trecere peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.
„Am simțit că smerenia, blândețea și ospitalitatea sunt valori bine înrădăcinate în sufletul localnicilor. Sunt recunoscătoare că am avut prilejul să vizitez, să cânt, să mă rog și să mă bucur de toate minunățiile acestei țări împreună cu ceilalți voluntari din ASCOR Iași!”, a spus Elena Bontaș, voluntar ASCOR Iași.
„Fiind pentru prima oară în Republica Moldova, am simțit că ceea ce ne separă de acești oameni este doar teritoriul. Graiul nostru este comun, credința puternică și ospitalitatea sunt aceleași. Inimile noastre bat în ritmul tricolorului. Mă bucur mult că împreună, noi cei ce am participat, ca voluntari în Caravana ASCOR, ne-am bucurat de această experiență, rugându-ne împreună, contemplând la locurile vizitate, astfel prin acestea legăturile dintre noi s-au adâncit și în celălalt a început să iasă la iveală mai pregnant chipul lui Hristos.”, a subliniat Matei-Ioan Bălțat, voluntar ASCOR Iași.