Inedit: un volum dedicat istoriei Catedralei Mitropolitane a fost prezentat la Iași

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 14, 2022   Autor: Flavius Popa

La începutul acestui an a ieșit de sub tipar volumul „Istoria Catedralei și a Ansamblului Mitropolitan din Iași”, o lucrare de referință din perspectiva identității românești, spirituală și istorică, editată cu ocazia împlinirii a 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Înălțăm un gând de gratitudine pentru ce care au zidit această catedrală, pentru cei care au viețuit în această incintă și au încercat să mențină candela aprinsă, pentru cei care în ultima perioadă s-au aplecat și v-ați aplecat pentru ca acest loc să continue să fie loc de odihnă sufletească pentru miile de credincioși care pătrund în acest spațiu, și cred că după momentul sfințirii din 1887, în timpul Sfântului Iosif Naniescu, inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, imediat după 1990, se arată a fi una din importantele lucrări care s-au săvârșit aici. Pentru ceea ce s-a împlinit în acești aproape 30 de ani și pentru ceea ce urmează a se împlini, dacă Dumnezeu ne ține în viață, pentru aceasta s-a alcătuit acest volum. Mulțumesc din suflet tuturor acelora care au fost menționați aici sau nu au fost menționați, care au încercat în aceste pagini să așeze istoria de până acum, a tot ceea ce a fost viață creștină manifestată în diferite feluri: slujbele din catedrală, zidurile, muzeul, biblioteca, și toată starea sufletească pe care credincioșii au trăit-o de-a lungul vremii, a subliniat Părintele Mitropolit Teofan în alocuțiunea sa.

Volumul de peste 800 de pagini cuprinde referate, mărturii și documente privind începuturile și istoria Catedralei Mitropolitane și a Ansamblului Mitropolitan. La eveniment au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Ștefan S. Gorovei, invitatul prezentării, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, prof. Tereza Sinigalia și Marina Sabados. Întâlnirea a fost moderată de părintele Daniel Isai, unul dintre coordonatorii cărții.

Apariția volumului Istoria Catedralei şi a ansamblului mitropolitan din Iaşi în acest an, 2021, când se împlinesc 380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva (1641), este în acelaşi timp un semn de recunoştinţă şi preţuire faţă de ctitorii acestei Catedrale şi faţă de toţi cei care au păstrat-o, consolidat-o, restaurat-o şi înfrumusețat-o de-a lungul timpului, precum şi un îndemn la evlavie şi misiune pentru creștinii de astăzi.

Considerată de primii ctitori „Maica bisericilor din Moldova”, Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost de-a lungul anilor lăcaş de rugăciune şi bucurie sfântă: strălucirea slujbelor arhierești săvârşite în sobor şi evlavia milioanelor de credincioşi care i-au pășit pragul arată bogăția spirituală şi frumuseţea sufletească a unui popor iubitor de Dumnezeu, care sfinţeşte spaţiul şi timpul în care trăieşte, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul său de binecuvântare de la începutul volumului.

Cartea prezentată astăzi poate fi găsită în Librăriile Doxologia sau online, pe edituradoxologia.ro.

Vă invităm să vizionați și: (Video) Lansare de carte: „Istoria Catedralei și a Ansamblului Mitropolitan din Iași”

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri