Taina Botezului pruncului Paisie a fost săvârșită în ultima zi a lunii aprilie, la biserica Parohiei „Ziua Crucii” din municipiul Iași, alături de ierarh slujind un sobor de preoți și diaconi.
Logica omenească înseamnă gândire pământeană autonomă, lipsită de orice relație cu Dumnezeu. Iar familia preotului Andrei și Claudia, prin mila lui Dumnezeu, prin binecuvântarea părinților, a nașilor, a Bisericii, a fost binecuvântată cu mulți copii, semn că nu s-au supus acestei gândiri autonome fără de Dumnezeu care îți cere trei lucruri: să avem o viață de avere, de plăcere și de putere. Dacă ai în casă zece guri de hrănit, ce să mai pui deoparte să-ți faci avere? Iar dacă de dimineața până seara, opt copii se țin de tine, ce plăceri vinovate să mai ai în viața ta? Și dacă ai opt copii de îngrijit, nu-ți mai trece prin minte să-i domini pe alții, pentru că ai atât de mult lucru acasă, să-ți îngrijești propria familie. Pentru a înțelege această alegere, care este foarte grea în viață – să te conduci după gândul oamenilor sau să te conduci după gândul lui Dumnezeu? – avem cuvântul Sfântului Apostol Pavel în prima Epistolă către Corinteni, în care se vorbește despre înțelepciunea oamenilor și înțelepciunea cea de taină a lui Dumnezeu. Părintele Andrei și doamna preoteasă Claudia au ales să se conducă după înțelepciunea cea de taină a lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel vorbește despre aceeași alegere pe care o fac oamenii între cuvintele învățate din înțelepciunea omenească sau cuvintele învățate de la Duhul Sfânt, din înțelepciunea lui Dumnezeu. Cu siguranță că părintele Andrei și Claudia au primit de multe ori multe cuvinte din înțelepciunea omenească. Ei însă au ales să se conducă în viață după cuvintele învățate de la Duhul Sfânt, care îți spune să lași viața să curgă așa cum a rânduit Dumnezeu. Tot Sfântul Apostol Pavel vorbește despre omul cel firesc care nu îl primește pe Duhul Sfânt pentru că nu îl înțelege și pentru el, omul firesc, este nebunie, și cealaltă variantă – pe care familia a ales-o. Au înțeles să lupte, și nu le este ușor să facă parte din categoria oamenilor duhovnicești, care înțeleg viața duhovnicește și o pot împărtăși oamenilor din jurul lor, a afirmat la sfârșitul slujbei Părintele Mitropolit.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a oferit în dar pruncului Paisie o Sfântă Scriptură, pentru a-i fi călăuză și ajutor în viața creștină.
Pe fondul declinului demografic din România, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are un program de sprijin concret pentru familiile numeroase, program pus sub ocrotirea Sfântului Stelian. Totodată, Înaltpreasfințitul Teofan oferă distincții familiilor numeroase de preoți și mireni și participă la botezul fiecărui al cincilea copil născut în familiile preoților din Arhiepiscopia Iașilor.