În perioada 26 - 30 aprilie 2022, se desfășoară la Botoșani, etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe. Evenimentul este organizat de Ministerul Educației Naționale, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Deschiderea a avut loc ieri, 26 aprilie 2022, începând cu ora 17:00, la Biserica „Vovidenia” din Botoșani.
Competiția a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la sfârșitul căreia a vorbit despre importanța concursului: Olimpiada de religie, o reușită a vremurilor noastre, este o provocare pentru tinerii teologi de a-și lărgi inimile și înțelegerea spre o pătrundere, pe măsură ce cunoștințele ajung la ei, a adevărului lui Dumnezeu. În cadrul olimpiadei, ca și în celelalte olimpiade școlare prevalează nu doar acumularea de informații, ci mai ales înțelegerea dreaptă a lor și organizarea eficientă a timpului, o dedicare lăuntrică pentru ca aceste limite sufletești și intelectuale să fie lărgite până spre performanță. Între olimpiada de religie și celelalte olimpiade școlare sunt multe asemănări, pentru că și în această olimpiadă se selectează cei mai buni, cei care își organizează mai eficient timpul, cei care au o minte ascuțită, o stăruință, și o hărnicie în studiu.
În cadrul concursului vor participa aproximativ 100 de elevi de seminar sau licee teologice, din clasele IX-XII, care au concurat pe patru discipline: Dogmatică Ortodoxă, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Studiul biblic al Vechiului Testament, dar și al Noului Testament. Din Comisia centrală fac parte cadre didactice, directori ai acestor unități, inspectori școlari, profesori universitari, inspectori generali din Ministerul Educației, precum și consilieri ai Ministerului Educației.
Ne bucurăm foarte mult pentru faptul că, iată, la Botoșani, pentru câteva zile îi avem pe cei mai buni seminariști din țară, care participă la o competiție, la Olimpiada Națională și evident, că de fiecare dată când vorbim de olimpiade ne gândim la competiție. Particularitatea acestei olimpiade ține și de comuniune, este un aspect. Un al doilea aspect: ne gândim la înaintașii acestor elevi și evident, că ne gândim la oamenii de cultură, la oamenii de spiritualitate, la cei care au făcut cinste culturii române și universale. Acești elevi care vin din toate colțurile țării aduc alături de ei o moștenire culturală și spirituală care trece dincolo de zidul seminarului, a declarat Vasile Timiș, Inspector General, la Ministerul Educației Naționale.
Lucrările participanților vor fi corectate de către o comisie aprobată de Ministerul Educației. Astăzi, începând cu ora 10:00, se va susține proba scrisă pentru cele patru discipline de concurs, iar afișarea rezultatelor, eventualele contestații și premierea se vor desfășura în ziua de vineri, 29 aprilie 2022.
Evenimentul acesta se repetă la Botoșani după 18 ani, pentru că ultima ediție la care au participat mai mulți copii din seminariile teologice în Botoșani, în această fază națională a avut loc în anul 2004. Și iată, că revine în cinstea orașului și școlii noastre de a se afla în postura de gazdă, pentru a primi delegațiile seminariilor și inspectoratelor școlare din celelalte județe ale țării. Aici, în acest ținut, în care s-au plămădit în secolele trecute, dar și în secolul trecut, secolul XX, mai multe chipuri de sfinți care au devenit modele pentru toți cei care înțeleg că teologia este o îmbinare, o cunoaștere a lui Dumnezeu prin practicarea rugăciunii și o îmbinare a teoriei, a lucrurilor pe care dorim să le vedem în Dumnezeu, cu practica exercițiilor duhovnicești. De aceea, credem că organizarea acestei olimpiade atât de așteptate și care se produce după doi ani de pandemie va fi începutul unei intrări firești în competițiile școlare pe care tinerii din seminariile teologice doresc să le desfășoare în perioada formării lor, ne-a transmis pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani.
Olimpiada este susținută de către Arhiepiscopia Iașilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Protopopiatul Botoșani și Protopopiatul Săveni, Parohia „Vovidenia”, Primăria Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și alte persoane apropiate vieții religioase botoșănene.
Totodată, în cadrul programului sunt cuprinse vizite culturale pentru cunoașterea municipiului și a zonei Botoșaniului, precum și pelerinaje la mănăstirile din județ.