Proiectul a fost rodul colaborării studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iași, specializarea Asistență Socială, Anul I, cu Centrul de zi de Asistență și Recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași și a urmărit, în principal, evidențierea rolului asistentului social în comunitate. Menționăm că acest proiect s-a desfășurat în cadrul orelor de practică, sub îndrumarea maicii lect. univ. dr. Polixenia Nistor și sub coordonarea doamnei asistent social Brînză-Abunei Ionela, la Centrul de zi de Asistență și Recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului Iași II.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Teodora Sandu, beneficiară a Centrului, care a prezentat câteva aspecte cu privire la Ziua Mondială a Asistenței Sociale și la rolul pe care asistentul social îl are în cadrul centrului. Bunicuța Mariana Tănasă a vorbit despre relația care s-a format între beneficiare și asistentul social, amintind activitățile de care dânsele au beneficiat în perioada pandemiei, dar și modul în care au reușit să depășească această situație specială, cu sprijinul constant al asistentului social. În continuare, studenții Anului I de la specializarea Asistență Socială din cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iași au realizat o planșă pe care au scris fiecare câte o virtute a asistenței sociale pe care ar dori să o dobândească pentru a fi buni specialiști în domeniul pentru care se pregătesc.
În partea ultimă a evenimentului, bunicuțele au oferit dulciuri și fructe drept răsplată pentru bucuria și emoția prilejuită de moment, făcând în acest fel și pomenirea de 9 zile a bunicuței Olga, fostă beneficiară a centrului. La rândul lor, studenții au pregătit o surpriză atât coordonatoarei centrului, cât și beneficiarelor, cântându-le „La mulți ani” și oferindu-le câte o floare și o felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a asistenței sociale, drept mulțumire pentru activitatea derulată. Beneficiarele au primit și un mic pachețel constând în fructe și salam de biscuiți, arătându-și mulțumirea pentru activitatea realizată în comun, iar studenții le-au mulțumim pentru căldura cu care au fost primiți și pentru frumosul mod în care au colaborat. Fiecare și-a exprimat dorința de a se reîntâlni și de a desfășura și alte activități împreună.
Mărturisesc că am fost foarte impresionată și plăcut surprinsă de activitatea Centrului de zi «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv». Am fost prezentă aici, în această zi specială, pentru a sărbători împreună cu colegii de la Asistență socială, Anul I, alături de beneficiarii Centrului de zi, Ziua Mondială a Asistenței Sociale. Ne dorim să promovăm, fiind la început de drum, valorile și competențele asistenților sociali. Într-adevăr, prin strădania noastră, a tuturor, de a construi o nouă lume, nu putem face decât să umplem sufletele sau să facem să învie în suflete, nu numai ale beneficiarilor noștri, ci și ale viitorilor asistenți sociali, bucuria, pacea și satisfacția deplină, a subliniat maica Lavrentia, studentă în anul I la Teologie Asistență Socială.
Activitatea de astăzi a adus în mine o emoție binecuvântată, privind cu admirație la bunicuțe, dar și dorința de a continua activitățile în sprijinul beneficiarilor. În același timp, am descoperit împreună, prin practică și dialog, valorile asistenței sociale în lucrul cu persoanele vârstnice. Astăzi, noi studenții, prin vizita la bunici, am fost beneficiarii dragostei primitoare a bunicilor, a adăugat Aurel Lăzăroi, student în anul I, tot la Teologie Asistență Socială.
În încheierea evenimentului, asistentul social Brînză-Abunei Ionela a declarat: Ne-am propus să marcăm Ziua Mondială a Asistenței Sociale într-un mod aparte și anume să realizăm o activitate comună: studenți –-viitori asistenți sociali și beneficiari, pentru a evidenția rolul asistentului social în cadrul unui serviciu social adresat persoanelor vârstnice, subliniind valorile esențiale ale asistentului social. Este o certitudine faptul că asistenții sociali au un rol deosebit de important în echilibrarea unei comunități prin oferirea de servicii sociale de calitate. Prin natura profesiei lor, asistenții sociali contribuie zi de zi la îmbunătățirea calității vieții semenilor aflați în dificultate. Profesia de asistent social necesită o vocație aparte, are menirea de a sensibiliza membrii comunității față de nevoile celor defavorizați, în încercarea de a realiza un echilibru și de a valorifica eficient resursele comunitare prin oferirea de soluții și suport personalizat problemelor existente. Consider că un creștin adevărat este de fapt și un asistent social, a cărui inimă este plină de compasiune și dragoste față de semenii săi. Lucrarea asistentului social teolog solicită multă dragoste, empatie, responsabilitate, perseverență, imparțialitate, respect, fermitate, sârguință, răbdare, înțelepciune, dar și profesionalism. Am apreciat în mod deosebit modul în care studenții din Anul I de la specializarea Asistență Socială din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» s-au implicat în realizarea acestui eveniment. Deși sunt la început de drum, au reușit foarte bine să se organizeze și să pregătească acest eveniment prin realizarea unor planșe de lucru, a unui afiș și a unor pachețele pe care le-au oferit beneficiarelor. Trebuie să remarc și implicarea deosebită a bunicuțelor centrului nostru, care nu s-au lăsat mai prejos, ele pregătind un cuvânt, un desen reprezentativ și daruri pentru studenți, pomenind cu acest prilej pe bunicuța Olga, trecută de curând la Domnul. (Sabina Chirițoiu, studentă Anul I Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, specializarea Asistență Socială)