Hram la Mănăstirea Coșula: „Nu este timp, nu este loc în care lumina Lui Dumnezeu să nu poată pătrundă”

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 10, 2021   Autor: Tudorel Rusu

În ziua când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei - 6 decembrie, Mănăstirea Coșula din Botoșani și-a serbat hramul.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu acest prilej de PS Părinte Episcop vicar Nichifor Botoșăneanul, din soborul co-slujitor făcând parte, alături de părintele arhimandrit Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, părinții stareţi ai mai multor mănăstiri din judeţele Neamț și Botoşani,

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a evidențiat lucrarea și prezența lui Dumnezeu în lume:

Dumnezeu se descoperă prin oameni și în evenimente ce ne sunt puse înainte de la începutul lumii. De la începutul lumii vedem lucrările minunate ale lui Dumnezeu de care facem pomenire: trecerea poporului iudeu prin pustie, îndrumați și îndemnați de Moise, luminați și călăuziți prin nor luminos, minunea făcută de Ilie, când a oprit cerul de a mai ploua trei ani și șase luni, minune pomenită până în zilele noastre, iar profetului Ilie ne rugăm și acum la vreme de secetă. Pomenim de proorocul David, pomenim de cei trei tineri care au pătimit în cuptor și s-a arătat minune preaslăvită în timpul lor. Facem aceste pomeniri din Vechiul Testament, ca și cele din Noul Testament, în Noul Legământ, pomenirea sfinților, care au fost luminați de Dumnezeu. Facem pomenirea lor nu doar pentru a ne aminti de anumite fapte minunate, ci înțelegând că ele devin experiențe ale neamului omenesc. Suntem chemați și noi să le înțelegem rostul să înțelegem puterea lui Dumnezeu și să nădăjduim în ea, să înțelegem că nu este timp, nu este loc în care lumina Lui Dumnezeu să nu poată pătrundă. Așa s-au sfințit cei care au bineplăcut lui Dumnezeu, între care și Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestei biserici, căruia îi facem în această zi prăznuirea.

Slujba s-a încheiat cu alocuțiunea de mulțumire a părintelui stareț Calinic Chirvase, după care soborul slujitor a sfințit o cruce de piatră ridicată în curteaașezării monahale.

Inclusă pe lista monumentelor istorice

Coșula este o mănăstire de călugări, situată la o distanța de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoșani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin. Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînființat în 1991. Ansamblul Mănăstirii Coșula este inclus pe lista monumentelor istorice.

În data de 15 mai 2016, 3.000 de credincioși au fost prezenți la slujba de resfințire a bisericii Mănăstirii Coșula, ce a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, și Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. La final, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, starețul Mănăstirii Coșula, părintele Calinic Chirvase, a fost hirotesit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan întru arhimandrit, ca urmare a aprobării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ridicării preacuvioşiei sale la această treaptă de slujire în Biserică. Lucrările de reabilitare a Complexului Monahal Coșula au fost realizate în baza unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de lei. Proiectul, care a fost implementat de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Mănăstirea Coșula, a urmărit reabilitarea Bisericii „Sfântul Nicolae”, a Casei Egumenești, a turnului clopotniței, a arhondaricului, a hrubelor și a zidurilor de incintă, dar și sistematizarea și reabilitarea infrastructurii conexe, începând de la căile de acces auto, parcări și alei. De asemenea, în proiect s-a avut în vedere amenajarea și dotarea Complexului Monahal Coșula în vederea includerii acestuia într-un circuit turistic cultural și religios.

 

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri