Credincioșii din centrul municipiului Iași au participat duminică seara, 5 decembrie, la Vecernia unită cu Litia, săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae. Cei prezenți au fost binecuvântați de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a participat la slujba de aseară, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea celui care a fost păstorul Mirelor Lichiei.
La final, credincioșii au primit din partea clericilor pâine sfințită stropită cu vin, și au ascultat câteva colinde interpretate de un cor de copii.
Sfântul locaș, ridicat de Sfântul Ștefan cel Mare, a îndeplinit pentru o scurtă perioadă rolul de catedrală mitropolitană
Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași este construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în perioada 1491 - 1492 și refăcută în anii 1884 - 1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul ca aici au fost unși aproape toți domnii Moldovei, de la Despot Vodă până la Grigore Alexandru Ghica, bisericii i s-a spus „Sfântul Nicolae – Domnesc”. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câțiva ani (1677-1682), sfântul lăcaș a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană.
Sfântul Nicolae, cel îndrăgit de copii
Sfântul Nicolae, ierarh al localității Mira, este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii noastre. S-a născut în jurul anului 280 în Patara Lichiei și a trecut la Domnul în anul 345. Marele ierarh a fost toată viața sa un chip al smereniei și al sărăciei, slujind semenilor nu doar până la ultimul ceas al vieții sale pământești, ci și până în zilele noastre, săvârșind multe minuni. Sfântul Nicolae este cunoscut astăzi drept ocrotitorul celor acuzați pe nedrept, al călătorilor, al fetelor nemăritate și al copiilor. Potrivit unei tradiții frumoase, cei mici își pregătesc din ajun ghetele și încălțămintea pentru a primi de la Moș Nicolae dulciuri și jucării, arătând astfel că ei au fost cuminți tot anul. Moaștele Sfântul Nicolae se află acum în sudul Italiei, la Bari.
Vă invităm să vizionați și: (Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Să ne rugăm Sfântului Nicolae să nu ne poticnim în credință”