IBMF 2021, la final: „Ediția din acest an a adus câteva noutăți importante”

Arhiepiscopia Iașilor Octombrie 5, 2021   Autor: Tudorel Rusu

Duminică, 3 octombrie 2021,  în Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Concertul de închidere al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași a avut ca invitați Corul „Sfântul Dimitrie” - Schitul Lacu (Sfântul Munte Athos), Corul Bizantin „Tropos” (Grecia), Corul Academic „Byzantion” (România), Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” – Iași și pe Matei-Teodor Doroșincă - solist câștigător al Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică (Categoria A).

„Am încercat să scoatem în evidență frumusețile vieții duhovnicești din mănăstirile ortodoxe”

Concluziile celei de-a IV-a ediții a IBMF ne-au fost oferite de Andreea Ogăraru, directorul executiv al festivalului: „Din pricina efectelor pandemiei în curs, Iași Byzantine nu a putut fi organizat anul trecut, în 2020. Ediția a IV-a s-a dorit o continuare a celei precedente, iar prin tema «Monahismul ortodox» am încercat să scoatem în evidență frumusețile vieții duhovnicești din mănăstirile ortodoxe, profunzimea rugăciunii și a cântărilor de la strană, precum și un model de trăire în comuniune. Am invitat alături de noi coruri ale unor mănăstiri importante, precum Valaam (Rusia), Vatoped (Sfântul Munte Athos), însă, din cauza situației actuale, invitațiile nu au putut fi onorate. Am luat în calcul încă de la început o variantă hibrid, deoarece puteam risca să nu reușim a aduce în România, la vremea festivalului, o parte dintre invitații din străinătate. Condiționați de evoluția situației pandemice, cu puține zile înainte de începerea evenimentelor, am luat decizia de a muta concertele în mediul online. Iubitorii muzicii bizantine au avut posibilitatea de a-i întâlni pe invitații noștri în cadrul slujbelor religioase, oficiate la Catedrala Mitropolitană din Iași, precum și la Biserica «Sfântul Sava cel Sfințit»”.

„Ediția din acest an a adus câteva noutăți importante: îmbogățirea comitetului științific al festivalului cu noi membri, din România, doi de la Iași, iar unul de la București; introducerea conceptului de dezbatere, tema editiei a IV-a fiind «Monahism și psalmodie»; prezența câștigătorilor celor două secțiuni din cadrul concursului online de muzică psaltică, pe care l-am organizat pe parcursul anului; concertul demonstrativ al cursanților de la atelierele de muzică bizantină; prezența invitaților la momentele liturgice importante ale săptămânii, mai exact participarea lor directă în cadrul acestora, prin cântări.  Pentru viitor, ne propunem continuarea concursului online, cu scopul de a promova muzica psaltică în rândul tinerilor. De asemenea, ne dorim dezvoltarea și diversificarea activităților didactice. Concomitent cu finalizarea unor proiecte editoriale care sunt în lucru (volumul dedicat manuscriselor de la Grottaferrata, coordonat de prof. Alexander Lingas, membru al comitetului științific IBMF), urmărim și deschiderea spre noi proiecte valoroase. Printre obiectivele pe care le avem, se numără identificarea unor noi coruri și soliști, care pot aduce plus valoare festivalului și care, la rândul lor, merită să fie puși în valoare în cadrul acestuia, precum și asumarea unui rol misionar mai intens aplicat”, a adăugat Andreea Ogăraru.

 

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri