La sfârșitul săptămânii trecute, PS Nichifor Botoșăneanul s-a aflat în zona Neamțului, unde a săvârșit vineri Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Văratec, sâmbătă dimineața a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Agapia, iar în Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca, Părintele Episcop a fost prezent în mijlocul comunității parohiale din satul Râșca.
Sâmbăta trecută, Preasfinția Sa a săvârșit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica așezământului monahal și a binecuvântat obștea. La final, Părintele Episcop a ținut un cuvânt de învățătură.
Scurt istoric
Denumirea Agapia provine de la sihastrul Agapie, care s-a nevoit în poiana unde se află în prezent Schitul Agapia Veche. Ctitorul Mănăstirii Agapia este hatmanul Gavriil Coci, fratele Domnului Moldovei Vasile Lupu. În perioada 1641-1643 el a construit biserica actuală a Mănăstirii Agapia, cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”. În 1995 au început ample lucrări de restaurare a acestui monument istoric, ele fiind finalizate la începutul anului 2009. O mare atenţie a fost acordată picturilor murale originale aparţinând lui Nicolae Grigorescu, acestea fiind supuse unor lucrări de refacere şi recondiţionare. Obștea mănăstirii este formată din 273 de viețuitoare, stareţă fiind stavrofora Olimpiada Chiriac.