Slujba înmormântării fostului primar ieșean Constantin Simirad, oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 3, 2021   Autor: Tudorel Rusu

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Molodvei și Bucovinei, a săvârșit astăzi la Cimitirul „Eternitatea”, alături de un sobor restrâns de preoți și diaconi, slujba de înmormântare a profesorului Constantin Simirad, fost primar al municipiului Iaşi, președinte al Consiliului Județean Iași, om de cultură şi demnitar cu o bogată activitate civică. Constantin Simirad a trecut la cele veșnice în urma complicațiilor apărute din cauza infectării cu noul coronavirus. Acesta a murit în cursul nopţii de duminică spre luni, la o săptămână după a fost internat la secția de Terapie intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Ar fi împlinit pe 13 mai 80 de ani.

Legislaţia impusă de pandemie a prevăzut participarea unui număr limitat de 60 de persoane la slujba înmormântării. În interiorul bisericii au putut intra simultan doar 20 de oameni.

Înainte de înhumare, au avut loc cuvântările şi prezentarea mesajelor de condoleanţe. IPS Părinte Mitropolit Teofan a citit mesajul de condoleanțe transmis cu acest prilej de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, „care în timpul slujirii sale ca mitropolit la Iași l-a cunoscut foarte bine pe robul lui Dumnezeu Constantin Simirad și pe care îl definește ca  «primar înțelept și un intelectual credincios»”.

„În mod deosebit, este demn de amintit în aceste momente de tristă despărţire modul în care omul Constantin Simirad şi-a asumat conştiinţa de creştin, fiu botezat al Bisericii noastre. Deşi profesor de ştiinţe exacte, om politic şi demnitar public, Domnia Sa nu a pierdut niciodată ataşamentul faţă de credinţa şi spiritualitatea părinţilor şi strămoşilor săi. În calitate de primar a iniţiat şi a reuşit să obţină aprobarea Consiliului municipal pentru ca «Zilele Iașului» să fie organizate, în fiecare an, în perioada sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea oraşului şi a Moldovei. Rememorăm cu emoţie zilele blânde de toamnă din anul 1996 şi pelerinajul cu moaştele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, la Iaşi, eveniment înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, alte evenimente de mare intensitate spirituală, în cursul cărora milioane de pelerini trăiau la Iaşi bucuria întâlnirii cu sfinţii în cetatea Sfintei Parascheva. Domnul Constantin Simirad a făcut, în anii de după căderea comunist, ca apropierea dintre Primărie şi Mitropolie să nu fie la Iaşi doar una fizică, ci una care continua tradiţia cărturărimii moldave, de simbioză între credinţă, cultură şi spirit civic, în folosul cetăţenilor.

Avea o evlavie deosebită pentru ocrotitorul spiritual de la botez, Sfântul Împărat Constantin cel Mare, cel întocmai cu Apostolii. A împlinit acte ctitoriceşti şi a ajutat întotdeauna sfintele lăcaşuri de închinare, din iubire faţă de Dumnezeu şi din respect faţă de credinţa poporului român. Multora dintre copiii orfani pe care i-a botezat ca naş, cu discreţie şi omenie, a ţinut să le dea numele sfântului împărat bizantin, care l-a ocrotit şi pe el în împlinirea faptelor sale de lumină. A fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor, în Adunarea Naţionala Bisericească, a sprijinit multe proiecte culturale şi filantropice, a primit numeroase distincţii şi medalii bisericeşti, între care: «Crucea Moldavă», din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi medalia «Sfântul Apostol Andrei», din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. În anii în care starea sa de sănătate a necesitat dese îngrijiri medicale, şi-a asumat creştineşte suferinţele şi încercările vieţii, cu demnitate şi curaj creştin.

Acum, când profesorul Constantin Simirad, trece pragul veşniciei, adresăm părinteşti cuvinte de consolare familiei îndoliate, elevilor şi studenţilor săi, colegilor şi tuturor celor care i-au preţuit activităţile, cuvintele de duh şi înţelepciune, precum şi calităţile sale de om al credinţei mărturisite prin fapte. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel Înviat să aşeze sufletul său împreună cu drepţii, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi. Veşnica lui pomenire din neam în neam!”, s-a arătat în cuvântul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

„Rugăm pe Dumnezeu să întărească în această încercare distinsa familie îndoliată, iar pe el, pe robul Constantin, să-l ierte de păcatele pe care, ca om, le-a săvârșit, și să-l odihnească în lumina Împărăției Preasfintei Treimi, a Tatălui, și a Fiului, și a Sfântului Duh”, a adăugat la final IPS Părinte Mitropolit Teofan.

***

Constantin Simirad s-a născut la data de 13 mai 1941 în satul Coţuşca, judeţul Botoşani. A absolvit cursurile Colegiului Naţional şi apoi ale Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1965). A lucrat ca profesor debutant la Liceul din Dorohoi, județul Botoşani (1965-1968). În anul 1968, a fost angajat ca asistent universitar de matematică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, ajungând până la gradul didactic de conferenţiar doctor. Între anii 1973-1975 a fost detaşat ca profesor la Facultatea de Matematica din Oran (Algeria). În anul 1979 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în matematică. Constantin Simirad a intrat în politică în anul 1991. În anul 1992 a fost ales ca primar al municipiului Iaşi. A ocupat această funcţie până în 2003, atunci când a plecat ambasador în Cuba. În urma alegerilor locale din 1 iunie 2008, Constantin Simirad a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, obţinând 36,50% din totalul voturilor valid exprimate. A fost ultima funcţie politică în care a fost ales.

Constantin Simirad a deţinut funcţiile de membru al Societăţii Americane de Matematică, membru în Adunarea Naţională Bisericească, membru în Consiliul Eparhial al Iaşilor şi preşedinte al Fundaţiei Ecologice multinaţionale „Prietenii Prutului”. În perioada cât a fost primar, a deţinut şi funcţia de membru al Delegaţiei Române la Congresul Puterilor Locale şi regionale din Europa şi de vicepreşedinte al Grupului Parlamentar al Democraţiilor Europene în Consiliul Europei. Pentru meritele sale, i-au fost conferite următoare distincţii: „Medalia de aur” a Asociaţiei Primarilor din Franţa, Distincția „Crucea Moldavă” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Premiul „Steaua de aur” acordat de Comisia Europeană pentru deschidere şi cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Distincția „Sfântul Andrei” oferită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I - Patriarhul Constantinopolului, Medalia „Golden Jubilee” oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002), Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” acordată de Regele Mihai I al României (2009). Constantin Simirad deţine titlurile de „Doctor Honoris Causa” acordat de World Academy of Arts and Culture, Diplomă de Onoare şi titlul de Ctitor al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi şi de Cetăţean de Onoare al oraşului Mobile, Alabama, SUA. De asemenea, Constantin Simirad a publicat numeroase articole în domeniul matematicii, atât în România, cât şi în reviste de prestigiu internaţional. Înainte a fi primar, a colaborat la revistele „Convorbiri literare”, „Cronica română”, „Cronica”. Săptămânal, a publicat în perioada cât a fost primar seria de articole grupate sub titlul de „Tableta primarului”, grupaj care a fost sistat în decembrie 2003. Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la Ziarul de Iaşi şi Evenimentul. De asemenea, a publicat articole la rubrica „Tableta cu ecou” în Revista Naţională de Administraţie Publică. A publicat mai multe volume de proză scurtă, dintre care amintim „Audienţe în aer liber”, „În umbra zeilor”, „Arca lui Noe” şi „Izgoniţii din rai”. Datorită talentului său publicistic, Constantin Simirad a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri