Elevii secției Patrimoniu Cultural, coordonaţi prof. Oana Grădinaru, vor concura în acest an cu o colecție de 22 de lucrări care se axează pe influența alfabetului chirilic în țările balcanice.
„Acest alfabet unește țările slave mai aproape de credința răsăriteană, folosind aceeași limbă în cult, dar și la răspândirea iconografiei. S-au dezvoltat în spațiul răsăritean adevărate centre, școli de pictură, ca o continuare a stilului bizantin, în ceea ce privește tehnica, dar cu o oarecare conexiune cu Grecia antică, pe tradiția căruia s-a format alfabetul chirilic. Astfel Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Țările Române, Rusia, Ucraina ș.a. au avut aceeași credință, aceleași icoane și, pentru o anumită perioadă, aceeași limbă. Colecția include copii ale unor icoane celebre, în tehnica bizantină, descoperite în estul Europei. Seminariștii nemțeni dovedesc că sunt o echipă și pun suflet în toate activitățile în care se implică. Avem înaintași care ne obligă moral să fim și noi la înălțime”, ne-a relatat prof. Oana Grădinaru.
În ultimii ani, elevii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț s-au făcut remarcați prin cucerirea premiilor de la Festivalul din Bitola. Anul trecut, elevii Apetrei Maria Antonia și Bârzâghideanu Ana Maria au primit distincția „Gold Palette”, iar elevul Alexandru Gabriel Nicuță a obținut premiul „Winner 2019”. În anul 2018, elevii Andreea Ionică și Vasilică Ciprian Eșanu au fost răsplătiți cu diploma „Winners”, iar în 2017 seminariștii clasei a XII-a au obținut distincția „Best Collection”. În anul 2012, sub îndrumarea prof. Dan Țârdea, elevii nemțeni au câștigat marele premiu - „Grand Prix”.