Cinstirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a început în seara zilei de ieri, 25 ianuarie, când, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de Priveghere închinată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Chivotul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane și de Corul Academic „Byzantion”. Slujba s-a încheiat cu o procesiune în jurul catedralei cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.
GALERIE FOTO de la Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, aici: https://doxologia.ro/foto-priveghere-la-sarbatoarea-sfantului-ierarh-iosif-cel-milostiv-mitropolitul-moldovei-25-ianuarie
Azi-dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și exarh al Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Din soborul co-slujitor au făcut parte, alături de preoţii Catedralei, şi părinţi stareţi ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Numeroşi credincioşi şi pelerini au participat la slujba arhierească şi s-au închinat la raclele cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Iosif şi ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Ca un fapt deosebit, la slujba din această dimineață, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a slujit cu toiagul arhieresc ce i-a aparţinut Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.
După citirea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Mitropolit Teofan, care a prezentat virtuțile Sfântului Iosif cel Milostiv: smerenia, pocăința, dragostea față de Dumnezeu, smerenia: „Cunoașterea păstoriților săi a fost împlinită de Sfântul Iosif cel Milostiv printr-o cunoaștere izvorâtă din smerenie, din duh de pocăință, din rugăciune și din dragoste dumnezeiască. Sfântul Iosif cel Milostiv a avut durere pentru oile sale, durere în mod special pentru oile mai nevolnice, mai sărace, căci dacă Sfântul Iosif s-a impus în conștiința contemporanilor săi cu ceva, acest ceva a fost duhul milosteniei. Avea, precum mărturisea mai târziu părintele Dumitru Stăniloae, o sensibilitate sfâșietoare pentru orice durere, o sensibilitate și o empatie pentru durerea altuia mai mare decât pentru durerea sa proprie. Nu putea să doarmă liniștit știind că sunt atâția săraci în urbea Iașilor și dorea să le ofere în fiecare zi acestora un ban; cu zecile, cu sutele, veneau nevoiașii zilnic în această incintă și cereau ajutor de la ierarhul lor cel milostiv Iosif Mitropolitul”.
O părticică din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv vor ajunge la Chișinău
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Petru o părticică din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv, ca semn de binecuvântare pentru credincioșii din Chișinău: „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv este roada cea frumoasă a pământului celui binecuvântat al Moldovei de Răsărit, al ținuturilor basarabene, născându-se nu departe de orașul Bălți și apoi venind aici, în partea de apus a Moldovei, întregindu-și slujirea ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Țin să mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și exarh al Plaiurilor, și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, că au binevoit să treacă Prutul, să vină la noi, să slujim împreună și să aducem lui Dumnezeu mulțumire pentru darul cel frumos pe care Dumnezeu l-a zămislit în Basarabia și pe care l-a făcut să crească minunat aici, în Iași. La cererea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a oferit o părticică din sfintele moaște pentru Episcopia de Bălți, imediat după canonizarea Sfântului Iosif. Pentru că Sfântul Ierarh Iosif este și ocrotitor al Basarabiei întregi, s-a socotit de bine ca o părticică din moaștele sale să meargă și la Chișinău. Am îndrăznit, cu frică de Dumnezeu, cu dragoste și cu cutremur, să ne apropiem de sfintele moaște și să luăm o părticică pentru credincioșii din Chișinău, ca și ei să se bucure de binecuvântarea pe care și noi o avem aici, la Iași și cred că și Sfântul Ierarh Iosif se bucură de acest lucru”.
Mitropolitul Basarabiei a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru dar și pentru invitația de a sluji astăzi la Iași, menționând faptul că la Răzălăi - Republica Moldova, în localitatea natală a Sfântului Iosif cel Milostiv, s-a ridicat o biserică închinată sfântului prăznuit. Locașul a fost contruit și cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
GALERIE FOTO completă de la Sfânta Liturghie, aici: https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/foto-sfanta-liturghie-cinstea-sfantului-iosif-cel-milostiv
Sfântul Ierarh Iosif își împărțea salariul lunar săracilor pe drumul de la Catedrală până la Reşedinţa Mitropolitană
Mitropolitul Iosif Naniescu (1818-1902) a fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în 5 octombrie 2017, fiind trecut în rândul sfinţilor cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc anul trecut, pe 25 martie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Originar din Basarabia, Iosif Naniescu a păstorit timp de 27 de ani ca mitropolit al Moldovei. A continuat opera începută de Mitropolitul Veniamin Costachi, finalizând construcţia Catedralei din Iaşi. Milostenia Mitropolitului Iosif Naniescu a rămas în conştiinţa tuturor, fiind numit din timpul vieţii „cel sfânt şi milostiv”. Ajuta oamenii săraci şi toţi cerşetorii din oraş, îmbrăca în fiecare an zeci de elevi şi studenţi şi le oferea zilnic hrană la bucătăria mitropoliei. Alte sute de persoane primeau bani pentru cărţi şi taxe şcolare. Despre Sfântul Ierarh Iosif (Naniescu) cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, se mai spune că atunci când lua salariul lunar îl împărţea săracilor pe drumul de la Catedrală şi până la Reşedinţa Mitropolitană. Niciodată nu dăruia bani mai puţin de preţul unei pâini. Observând unii miniştri că Mitropolitul Moldovei poartă o rasă veche şi peticită, i-au trimis un rând de haine noi, însă el le-a vândut şi a împărţit banii la cei aflaţi în nevoie.