Sute de spectatori au luat parte ieri seară, 3 octombrie, la Concertul „Muzică rusească veche și românească în cinstea Maicii Domnului”, organizat la catedrala ieșeană. Cele două coruri invitate – „Cuviosul Iosif” de la Mănăstirea Văratec și Ansamblul de artă muzicală rusească veche „Kljuch Razumeniya” din Sankt Petersburg, Rusia - dimpreună cu publicul prezent, au adus jertfă de mulțumire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și au adus în suflet imnurile închinate Maicii Domnului. La acest concert a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar timp de două ore, cei prezenți au audiat diferite cântări rusești și românești interpretate în cinstea Fecioarei Maria, ocrotitoarea cântăreților de la strană. De remarcat faptul că anul acesta, organizatorii IBMF și-au propus ca această ediție să fie pusă sub binecuvântarea Maicii Domnului, ocrotitoarea cântăreților, încercând prin aceasta să reliefeze conceptul de „femeie în strană”, prin invitarea unor coruri speciale.
În această dimineață, la sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași, cei care s-au înscris la workshopurile festivalului au învățat tehnici din specificul polifoniei georgiene la cel de-al treilea atelier de lucru marca IBMF. Moderatorul trainingului a fost Zurab Tskrialashvili, iar timp de câteva ore, participanții au exersat elemente din cântul georgian în cadrul atelierului „Specificul polifoniei georgiene”.
„Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași este darul Părintelui Mitropolit pentru comunitatea ieșeană, pentru comunitatea de creștini din România dar și din străinătate, pentru că din datele pe care le avem până în momentul de față, Festivalul de Muzică Bizantină s-a rostogolit foarte frumos și în mediul online, s-a dus pe toate meridianele lumii, ducând mai departe acest mesaj de bucurie și de credință pe care muzica bizantină l-a transmis dintotdeauna, deoarece asta face muzica pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri: pune în sufletul nostru dorul după Dumnezeu și încercăm prin mijloacele noastre mărunte, neputincioase, să creștem această dorință de-a fi împreună cu Dumnezeu, de-al gusta pe Dumnezeu, de-al auzi pe Dumnezeu. În cea de-a doua jumătate de festival vom fi foarte bucuroși să ne întâlnim cu Domnul într-o priveghere de toată noaptea, cu aromă athonită, invitați fiind de aici din Iași, Corul Academic «Byzantion», condus de maestrul Adrian Sîrbu, și un cor venit tocmai din Liban – se numește «Theotokos», închinat memoriei binecuvântatei Născătoare de Dumnezeu. Va sluji Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, vom avea o slujbă arhierească făcută după tipicul athonit, care îi atrage pe doritorii de muzică bizantină dar mai ales pe cei care doresc să guste din frumusețea unei slujbe athonite. De asemenea, sfârșitul de săptămână ne rezervă întâlnirea cu două coruri patriarhale: Corul Patriarhiei Georgiei din Tbilisi pentru sâmbătă seara – în concert la Biblioteca Centrală Universitară din Iași, și Corul «Tronos» al Patriarhiei Române, condus de maestrul Mihai Bucă și Ansamblul „Romeiko” sosit din Grecia, care împreună cu Corul Bizantin de la Seminarul Teologic din Buzău – câștigătorii Olimpiadei de Muzică Psaltică – vor încheia într-un mod frumos această experiență în care cultul și cultura s-au întâlnit într-un mod atât de fericit” ne-a declarat părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor și președintele Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași.
În această seară, începând cu ora 20.00, la Biserica „Sfântul Sava” din municipiul Iași, va avea loc Slujba Privegherii, unde corurile „Theotokos” din Beirut – Liban, „Byzantion” din Iași și Grupul Psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane, vor oferi răspunsurile la strană. Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Sfintele slujbe vor fi transmise LIVE pe conturile de YouTube și Facebook ale portalului ortodox Doxologia.ro. Mai multe detalii cu privire la programul și invitații evenimentului pot fi aflate de pe pagina de Facebook Iasi Byzantine Music Festival și de pe site-ul oficial www.ibmf.ro.