În cadrul unor întâlniri la care au participat directorul, mentorii și elevii claselor a 9-a, secția Teologie Pastorală de la Seminariile Teologice Ortodoxe „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și de la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, s-a anunțat demararea proiectului odată cu începutul anului școlar 2019-2020, s-au făcut cunoscute obiectivele acestui demers, aducându-se la cunoștință elevilor pașii ce vor fi parcurși până la finalul anului școlar în curs. De asemenea, în cadrul întâlnirilor s-au desfășurat activități de cunoaștere pentru a facilita procesul de alegere a mentorului de către elevi.
În ceea ce privește obiectivele, din punct de vedere academic, mentoratul își propune îmbunătățirea rezultatelor școlare, găsirea răspunsurilor la întrebările și frământările elevilor seminariști și sporirea încrederii acestora față de mediul seminarial. Din punct de vedere duhovnicesc, urmărim formarea și întărirea unui puternic caracter creștin-ortodox, dezvoltarea conștiinței apartenenței la o comunitate duhovnicească și întărirea coeziunii duhovnicești în comunitatea de elevi și facilitarea integrării seminariștilor în atmosfera de pregătire pentru primirea Tainei Preoției. Nu în ultimul rând, avem ca obiective comunitare următoarele: îndrumarea spre o mai bună aprofundare a vocației în relație cu Biserica, formarea unor deprinderi din perspectivă emoțională în relație cu sine și cu cei din jur și aprofundarea punctelor tari și întărirea punctelor slabe ale elevilor seminariști din punct de vedere relațional.
Privitor la debutul programului de mentorat, părintele inspector pentru învățământul preuniversitar Cristian Barnea, profesor la seminarul ieșean, ne transmite: „Se întâmplă lucruri, iar acestea nu se pot întâmpla fără oameni. Faptul că suntem parte a unui început de drum e o șansă mare de la Dumnezeu pentru noi. Dacă privim în istoria învățământului nostru, nu găsim astfel de proiecte care să sufle în «vela» școlii, cu implicații deosebite în viitorul elevilor. În al doilea rând e o onoare pentru noi, mentorii, faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan are așteptări de la noi, considerând că putem avea rezultate frumoase. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca atunci când vom ajunge la finele activității didactice, să ne uităm în urmă și să vedem roadele unei munci de 20 - 30 de ani, dând slavă lui Dumnezeu pentru că a îngăduit să împărtășim tinerilor din priceperea noastră”.
Pr. Teodor Cătălin Budacă, profesor la seminarul din Dorohoi ne mărturisește: „În ceea ce mă privește, am pornit la acest drum cu mult entuziasm și mărturisesc că nu am pierdut din entuziasm pe drum, ba chiar acesta s-a amplificat. Recunosc că am și o mică teamă, dar uitându-mă în jur la echipa de mentori formată în urma cursurilor bine pregătite de echipa Sectorului de învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, am încredere că va fi bine”.
Pr. Gabriel Pintilie, paroh al parohiei Bistrița – Piatra Neamț: „Recunosc că am fost puțin ezitant la început pentru că nu știam ce presupune mentoratul, însă mai apoi am descoperit lucruri importante de care m-am folosit, chiar dacă nu sunt profesor. Pe de o parte, m-am cunoscut mai bine pe mine însumi prin instrumentele furnizate la cursurile de formare. Pe de altă parte, consider că avem nevoie de mentorat, acesta făcând parte din creșterea fiecărui om. Noțiunile dobândite la cursurile de mentorat mă vor ajuta în educația copiilor mei. Mentoratul face parte din nevoia noastră de creștere spirituală și se aplică în multe roluri pe care le avem în viață, și vă mărturisesc că îl voi aplica în multe dintre îndatoririle pe care le am”.
La finalul primei luni de cursuri din acest an școlar, pe data de 11 octombrie, toți elevii își vor fi ales deja mentorul. Apoi, până la finalul lunii octombrie, cu ajutorul unor teste și chestinoare, cu ajutorul mentorilor, elevii își vor cunoaște mai bine profilul psihologic și vocațional și își vor stabili obiectivele pentru anul școlar 2019-2020.
La mijlocul lunii ianuarie 2020, în cadrul unor întâlniri similare, toți participanții la Programul de Mentorat vor oferi feedback și vor evalua experiența primului semestru a programului de Mentorat în seminariile și liceele teologice din Arhiepiscopia Iașilor. (pr. Gabriel Leonte, referent Sector Învățământ Arhiepiscopia Iașilor)