Tabăra de creație „Dăruind vei dobândi” a debutat la inițiativa părintelui paroh Dumitru Irina, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, fiind cel care a dat binecuvântarea ca tinerii voluntari din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (A.S.C.O.R.) - filiala Iași să desfășoare evenimentul în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Filioara. Iată că, din 2002 și până acum, având astăzi binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în curtea bisericii pe care părintele Dumitru o iubește atât de mult, an de an, răsună glasurile vesele ale copiilor pentru care vacanța mare înseamnă, de fapt, Tabăra de la Filioara. Privindu-l pe părintele Dumitru, putem observa în ochii lui o nemărginită dragoste și multă tinerețe cu care se încarcă an de an din zâmbetele și energia copiilor care vin în tabără.
Anul acesta, numărul participanților a fost record; peste 170 de copii s-au bucurat de cinci zile pline de zâmbete. Fiind an aniversar, pe lângă clasicele ateliere de cusut ii și poale pe etamina, hand-made, pirogravură, folk, tir cu arcul, educație religioasă, atelierul pro-vita, comunicare și pictură, participanții au fost părtași și la o serie de activități distractive, prin care ei s-au putut cunoaște, autocunoaște și destinde. Au avut parte de o multitudine de jocuri de cunoaștere, jocuri prin care toată energia lor a fost implicată, jocuri prin care spiritul lor de echipă s-a dezvoltat și au învățat cât de important este fiecare persoană într-un grup, jocuri în care au realizat că susținerea echipelor adverse este cel mai bun mod de a câștiga cu adevărat.
Ca în fiecare an, nu am putut rata marele foc de tabără care ne-a adunat pe toți în jurul lui. Cântece, chitară, jocuri și multă voie bună. Totodată, participanţii s-au spovedit şi au fost împărtășiţi de părintele Florin Rusu de la Parohia Grindu - Tulcea, care a slujit Sfanta Liturghie vineri, 2 august, împreună cu preotul paroh. A fost un prilej bun pentru toți de a avea o privire de ansamblu a impactului pe care aceste zile le-au avut asupra copiilor.
Programul zilnic a început dimineața la ora 9:00 și s-a terminat seara la ora 18:00 cu rugăciune și mulțumire către Dumnezeu pentru fiecare zi a taberei. Toţi participanţii au servit în fiecare zi masa de pranz, iar înainte de a pleca acasă au fost desemnaţi cei mai buni, creativi și harnici participanţi, care au primit diploma „Copilul zilei” şi dulciuri. Alături de organizatori am avut invitați de seamă precum prof. dr. Nicolae Scurtu, prof. univ. dr. Magda Ciopraga, părintele consilier Nicodim Petre, poetul Gheorghe Simon, Elena Scriminti sau colonelul Petru Nica. Aceștia au vorbit copiilor cu aceeași dragoste cu care tinerii participanți i-au primit în mijlocul lor.
„Să nu mințiți niciodată, chiar dacă adevărul este în defavoarea voastră”
Istoricul literar Nicolae Scurtu le-a spus copiilor ce comoară se ascunde în inimile lor tinere: „Dragi copii, eu am fost profesor jumătate de secol și i-am învățat pe elevii mei să citească verbul înaripat al Bibliei, al cărților sfinte și să pornească de la aceste exemple și de la aceste modele tutelare și veșnice în edificarea și creșterea lor. Nu se poate, fără a apela la învățătura creștină și la biografia Omului-Dumnezeu Iisus Hristos, să pornim să înțelegem, să explicăm și, mai ales, să ne comportăm ca niște adevărați oameni. Să nu mințiți niciodată, chiar dacă adevărul este în defavoarea voastră, să nu furați niciodată și să spuneți părinților absolut tot ce vi se întâmplă. Atunci veți fi mai liberi, mai frumoși, mai inteligenți și mai înaripați în gândurile voastre. Cu ocazia venirii în această tabără vă doresc succes, vă doresc sănătate multă, să vă instruiți timp de o săptămână și să plecați de aici cu multe cunoștințe utile, extrem de folositoare și pe care mai ales să le aveți în vedere în cursul vieții voastre. Să nu uitați niciodată de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care sunt scrise cu foc în cartea veșniciei. Vă doresc toate cele bune și, părinte Dumitru Irina, vă felicit!”.
Tabăra s-a încheiat cu o lecție de istorie în care tinerii participanți au mers pe urmele marilor voievozi Ștefan cel Mare și Sfânt, Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu, vizitând ctitoriile acestora și mormintele urmașilor lor la Mănăstirile Almaș, Bistrița, Pângărați și „Sfântul Ioan Domnesc”.
Părintele paroh Dumitru Irina și fiii săi, Petru și Andrei, au afirmat că ediția de anul acesta a întrecut așteptările pe care le aveau, având în vedere și faptul că numărul participanților a fost deosebit de mare. Au mărturisit că această tabără este esența fiecărei veri pentru Parohia Filioara. Le mulțumim pentru că, de 18 ani de zile, sunt cei care dau viață și tinerețe satului Filioara, adunând în curtea bisericii lor, de aproape două decenii, tineri care vin și nu mai pleacă.
Ne vedem la Filioara, în ediția cu numărul 19! (Ioana Ursache, ASCOR Iași)