Zi de mare sărbătoare pentru credincioșii din cea mai nordică zonă a țării, Crăiniceni – Horodiștea. Sute de oameni au trăit alese momente de bucurie duhovnicească, participând la sfintele slujbe închinate Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, cel care s-a născut pe aceste plaiuri. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a săvârșit sfintele slujbe pe un podium special amenajat în curtea Schitului „Sfântul Ioan Iacob”, ansamblu monahal ce se află în proximitatea Casei memoriale a sfântului. Alături de Mitropolitul Banatului au mai slujit părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarh de Botoșani, dar și părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin și povăţuitorul duhovnicesc al maicilor din cadrul așezământului. În cadrul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Timișoarei a înălțat rugăciuni pentru părinții, bunicii și rudele Sfântului Ioan Iacob, care au trecut la cele veșnice în decursul timpului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de cor format din monahii.
În cadrul omiliei sale, Părintele Mitropolit Ioan a afirmat că sfântul sărbătorit astăzi a fost crescut de Maica Domnului: „Binecuvântat să fie Dumnezeu că astăzi ne-a chemat pe fiecare Sfântul Ioan, să venim acasă la el, ne-a chemat să-i fim oaspeți. Binecuvântat să fie Dumnezeu că s-a revărsat har din Ceruri peste locul acesta și peste toată lumea. Astăzi ne-a chemat aici dar mâine ne va chema în Cer, iar sfântul se roagă neîncetat, acum în patria fericirii, în Rai, se roagă pentru noi să ajungem în Casa cea de Sus a lui Dumnezeu. […] Cine l-a crescut pe acest fiu al Moldovei, pe acest sfânt? L-a crescut Maica Domnului. Chiar dacă rămâneți fără părinți de mici, să nu-l supărăm pe Dumnezeu, căci nu ne lasă singuri. Dacă ți-a murit mama, Maica Domnului o să-ți fie mamă, iar dacă ți-a murit tatăl, Părintele Ceresc o să-ți fie tată. Iată cum știe Maica Domnului să crească un prunc (Sfântul Ioan Iacob n.r.): l-a crescut atât de evlavios încât i l-a dat Fiului lui Dumnezeu să fie în Ceruri, pururea cu ceilalți sfinți bineplăcuți lui Dumnezeu”.
IPS Părinte Ioan s-a rugat pentru victimele de la Caracal și pentru unitatea poporului român
La finalul Sfintei Liturghii, după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au ascultat predica Părintelui Mitropolit Ioan, ierarhul s-a rugat pentru victimele de la Caracal și pentru familiile aflate în necaz, rostind împreună cu cei prezenți rugăciunea Tatăl nostru. De asemenea, Arhiepiscopul Timișoarei s-a rugat pentru unitatea țării și pentru frații creștini din Basarabia, și a binecuvântat cele 8 clopote destinate schitului din Crăiniceni, clopote realizate în Voronej – Rusia.
Scurt istoric
La data de 8 iunie 2018, s-a înfiinţat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, prin decizia Permanenţei Eparhiale, Schitul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” - Crăiniceni, ca așezământ de maici, sub oblăduirea Mănăstirii Vorona, a maicii stareţe Teofana Scântei și a maicii Serafima, egumena schitului. La data de 17 iunie 2018 au fost transferate un număr de trei monahii de la Mănăstirea Vorona şi au început lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu, sub atenta supraveghere a părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Sfintei Mănăstiri Zosin, care este şi povăţuitorul duhovnicesc al monahiilor şi surorilor din schit. Lucrările au constat în transformarea paraclisului ce se afla în proximitatea Casei memoriale a Sfântului Cuvios Ioan Iacob într-o biserică mai spaţioasă. În urma acestor lucrări, la data de 5 august 2018, chiar în ziua de prăznuire a sfântului și la împlinirea a 105 ani de la naşterea lui, IPS Părinte Mitropolit Teofan şi IPS Părinte Mitropolit Serafim al Europei Centrale şi de Nord au oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungerea bisericii cu Sfântul şi Marele Mir.