Studenții au avut de ales între a prezenta un capitol din lucrarea lor de disertație sau a descrie teza de cercetare urmărită, accentuând ideile esențiale. S-au prezentat teme diverse, dintre care amintim: Filosofia creștină a lui Maritain, Eclesiologia euharistică, Taina Mirungerii, Vecernia-istorie și mistagogie, Patima desfrânării, Contribuția Mitropolitului Antonie Plămădeală și a Pr. Iosif Trifa în teologia și spiritualitatea românească, Cartea Profetului Amos ș.a.
Masteranzii participanți la acest eveniment au avut ocazia de a face o „simulare” a susținerii lucrării în fața comisiei, examen care va avea loc în viitorul apropiat. Cu ajutorul feedback-ului primit de la profesori și colegi, lucrările și modul prezentării lor se „șlefuiesc”, apropiindu-se tot mai mult de rigorile academice specifice mediului universitar.
Gîlcă Mădălin, student în anul I, a afirmat la final că „un astfel de eveniment ne îmbogățește semnificativ cunoașterea și ne oferă șansa de a împărtăși bucuria muncii proprii cu ceilalți colegi”. Mulțumirile studenților masteranzi au fost adresate în mod special membrilor Centrului de Formare Continuă, coordonatorul acestui program de master din partea Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Centrul de Formare Continuă nu doar a venit cu inedita inițiativă a organizării acestui eveniment, ci a oferit și resursele necesare bunei desfășurări, încurajând masteranzii să lucreze asiduu la proiectul lor și să iasă din cercul de confort pentru a sta câteva minute în „lumina reflectoarelor”.
Necesitatea de a rezuma un material vast expunându-l într-un timp scurt a fost, într-adevăr, o provocare. Prezența în mijlocul studenților a pr. prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie, alături de pr. conf. Dan Sandu, pr. lect. Cezar Hîrlăoanu și pr. lect. Emilian Roman a fost bine-venită, întrucât dumnealor au creat un cadru foarte apropiat de cel al examenului propriu-zis de disertație ce va avea loc în luna iulie. Toți participanții s-au folosit de această întâlnire și au fost motivați să se pregătească riguros și responsabil pentru examenul ce va urma în curând. Lecția pe care toți și-au însușit-o astăzi este următoarea: pregătirea pentru un anumit moment din viață este esențială. Acest adevăr este surprins și de un aforism a lui Benjamin Franklin, unul din părinții fondatori ai Americii: by failing to prepare, you're preparing to fail. (Anușca Dumitru - masterand anul al II-lea Misiune și slujire pastorală)