Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi a marcat miercuri Ziua Jandarmeriei Române. În centrul oraşului Hârlău au avut loc cu această ocazie un ceremonial militar şi religios, mai mai multe exerciţii de intervenţie, precum şi o prezentare a mijloacelor de protecţie şi intervenţie.
În debutul evenimentelor a fost oficiată o slujbă de Te-Deum de un sobor de preoţi. La final, părintele Victor Pâslariu, protopop al Protoieriei Hârlău, a ţinut un cuvânt în care a apreciat activitatea jandarmilor derulată în slujba cetăţenilor: „Prin prezenţa şi activitatea dumneavoastră, a Jandarmeriei, în societatea românească, în sensul asigurării liniştii şi ordinii publice, dar şi în cadrul altor misiuni specifice, contribuiţi la edificarea demnităţii fiecărui cetăţean român, în sensul respectării ordinii legii, precum şi a respectării ordinii morale, care decurge în mod firesc din voia divină. Dumnezeu să ocrotească Jandarmeria Română! La mulţi şi binecuvântaţi ani!”.
Tot miercuri, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi a fost organizată „Ziua porţilor deschise”, la activitate fiind invitaţi elevi de la mai multe instituţii de învăţământ din Iaşi. Cu acest prilej au fost prezentate exerciţii demonstrative cu câinii de serviciu, a fost expusă tehnica de intervenţie şi a fost vizitat muzeul unităţii.
În fiecare an, pe 3 aprilie este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române. În acest an se împlinesc 169 de ani de când Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica a aprobat Hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei, i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare, acest act reprezentând documentul oficial de înfiinţare a instituţiei. De la începuturile sale şi până în prezent, Jandarmeria şi-a păstrat rolul său ca forţă de ordine publică sigură şi stabilă, prin misiunile efectuate jandarmii aducându-şi contribuţia la instaurarea în societatea românească a sentimentului de siguranţă civică, atât de important pentru fiecare individ în parte, dar şi la nivelul colectivităţii în ansamblu. Astăzi, Jandarmeria Română desfăşoară misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, misiuni de protecţie instituţională, paza unor obiective de importanţă deosebită, acţionează în cooperare şi în sprijinul altor instituţii.