Credincioşii ortodocşi au participat vineri, 18 ianuarie 2019, în număr mare la hramul Bisericii „Sfinţii Atanasie şi Chiril” a Mănăstirii Copou din capitala Moldovei. Programul liturgic a început joi, 17 ianuarie, cu slujba Privegherii oficiată de arhimandritul Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoţi. Răspunsurile la strană au fost oferite de monahiile din Mănăstirea Copou. Atmosfera de rugăciune s-a resimţit de către toţi cei prezenţi, fiind oferită de rugăciunilor slujitorilor, de cântările deosebite ale privegherii şi de credinţa pelerinilor prezenţi. Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, care şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la hramul Bisericii „Sfinţii Atanasie şi Chiril” a Mănăstirii Copou. În acelaşi timp, părintele Hrisostom a făcut referire la viaţa Sfinţilor Atanasie şi Chiril şi a încurajat obştea aşezării monahale din Grădina Botanică, care zi de zi înalţă rugăciuni pentru lumea întreagă către tronul Preasfintei Treimi.
Închinare la moaştele Sfinţilor Atanasie şi Chiril
În ziua hramului, după slujba Acatistului, a avut loc întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Ierarhul s-a închinat la racla ce adăposteşte fragmente din moaştele Sfinţilor Atanasie şi Chiril, şi la racla în care se află şi alte părticele ale sfinţilor Bisericii. Apoi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi, precum şi părinţi ieromonahi şi parohi din Eparhia Iaşilor. La slujbă s-au rugat alături de monahiile din obştea Mănăstirii Copou, stareţe din mai multe mănăstiri din Moldova.
„Trebuie să rămânem statornici în credinţă”
După citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Veniamin a adresat un cuvânt de învăţătură în care a îndemnat oamenii să păstreze şi să mărturisească dreapta credinţă, aşa cum au făcut Sfinţii Atanasie şi Chiril. „Privind la viaţa Sfinţilor Aatanasie şi Chiril, vedem că au ştiut să înveţe dreapta credinţă şi au suportat exilul şi toate umilinţele venite din partea celor care nu mărturiseau corect adevărul. Vedem că Dumnezeu, pe cei ce mărturisesc şi care nu fac compromisuri în ceea ce priveşte credinţa, îi ajută chiar şi în exil. Chiar dacă Sfinţii Atanasie şi Chiril au fost prigoniţi, Dumnezeu i-a ocrotit şi au trăit mulţi ani pe pământ. Dumnezeu descoperă harul lui în oamenii credincioşi, arătând că, după încercările pe care le îngăduie trimite binecuvântarea Sa. Trebuie să rămânem statornici în credinţă şi să transmitem cuvântul lui Hristos aşa cum ne învaţă Biserica”, a remarcat Episcopul Basarabiei de Sud, care a apreciat lucrarea duhovnicească pe care Mănăstirea Copou o desfăşoară prin osteneala obştii păstorite de stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu. „În biserica acestei aşezări monahale, de mai multe sute de ani se săvârşeşete Sfânta Liturghie. Înaintaşii noştri s-au rugat pentru ca noi să fim dreptcredincioşi. Prin prezenţa frăţiilor voastre la sfintele slujbe din această biserică, contribuiţi la intensificarea vieţii duhovniceşti din acest loc”, a adăugat PS Părinte Veniamin, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru că a binecuvântat să slujească Sfânta Liturghie în ctitoria lui Vasile Lupu din Copou. La ieşirea din sfântul locaş, pelerinii au primit câte un pache cu alimente din partea obştii Mănăstirii Copou.