În debutul zilei de sâmbătă, invitaţii evenimentului au participat la rugăciunile de dimineaţă, în Biserica „Sfântul Gheorghe”, vechea Catedrală Mitropolitană, precum și la capela Facultății de Teologie Ortodoxă. În continuare, sesiunile de referate s-au desfășurat în săli din cadrul Hotelului „Unirea” din Iaşi. Printre temele discutate în ultima zi a Conferinței Internaționale IOTA de la Iași s-au numărat provocările în educația seminaristică contemporană, asceza și monasticismul ortodox, relația dintre știință și religie, relațiile teologice internaționale, ortodoxia românească, Ortodoxia în spațiul public și mass-media ș.a.
Tot sâmbătă, la Libăria Tafrali a fost lansat, în prezența autoarei, volumul „Plânsul de bucurie-făcător” a dr. Hannah Hunt (UK). Recepția oficială de închidere a Conferinţei inaugurale IOTA 2019 a avut loc în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iaşi, unde prof. dr. Paul Gavrilyuk, membru fondator al IOTA, a adresat un cuvânt de încheiere, în care a mulțumit membrilor din comitetul de organizare, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și consilierului cultural Cătălin Jeckel pentru excelenta găzduire și ospitalitate, cât și tuturor voluntarilor pentru implicare.
„A ne pocăi înseamnă și a ne împărtăși de bucuria lui Hristos și a o da și altora”
La Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta liturghie a fost oficiată astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Alexander Golitzin, Arhiepiscop de Toledo și Dallas. La slujbă a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia, precum și unii dintre invitații prezenți în aceste zile la Conferința inaugurală IOTA:
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Kalistos Ware a rostit cuvântul de învățătură, în care a explicat ce înseamnă pocăința: „Acesta este contextul în care trebuie să înțelegem cuvântul «pocăință». Întâi și întâi, pocăința se referă la venirea unei mari lumini în inima noastră. În al doilea rând, trebuie să înțelegem că Împărăția Cerurilor, care este o împărăție a bucuriei, este chiar înaintea noastră, este chiar în fața noastră. Și așa vedem că pocăința nu este un lucru întunecos și sumbru, nu este numai faptul de a ne vedea păcatele. A ne pocăi înseamnă și a ne împărtăși de bucuria lui Hristos și a o da și altora, simțind cât de aproape este Împărăția Cerurilor. A ne pocăi nu înseamnă a ne uita numai în inimile noastre ca să ne vedem toate greșelile și urâțenia noastră, ci înseamnă, de asemenea, să ne uităm în sus, la Hristos. Pocăința nu înseamnă să ne uităm numai în trecut, unde am greșit, ci de asemenea să ne uităm în viitor cu nădejde”.
În cadrul slujbei arhierești, diaconul Mircea Cristian Ghinea a fost hirotonit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru preot.
La final, Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei a mulțumit ierarhilor și celorlalți preoți care au slujit Sfânta Liturghie, precum și tuturor participanților de la conferința derulată zilele trecute la Iași: „Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos din Marea Britanie pentru cuvântul de învățătură pe care l-a rostit astăzi; aceeași mulțumire i-o adresăm Înaltpreasfințitului Părinte Alexandru care a venit din America. Amândoi au fost participanți, împreună cu alți frați arhierei, preoți și teologi ortodocși din multe țări ale lumii la Conferința inaugurală Asociației Teologice Ortodoxe Internaționale organizată în aceste zile la Iași, pentru a vorbi în legătură cu unitatea pan-ortodoxă, atât de mult zdruncinată în aceste vremuri, pentru a se cunoaște mai bine împreună - ei, care trăiesc în diferite colțuri ale lumii - pentru ca mesajul Bisericii Ortodoxe, mărturisirea Sfintei Evanghelii, să fie făcute într-un duh de unitate, de frățietate, de jertfă. Dumnezeu să le răsplătească oaspeților noștri, precum și nouă, cu ceea ce este bine și folositor pentru noi în această lume și mai ales în Împărăția Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Amin!”.
Tot astăzi, participanții la IOTA 2019 au mers într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri din Moldova și Bucovina, printre care s-au numărat și Neamț, Voroneț și Humor.
Mâine, de la ora 18:00, la Librăria „Tafrali” va avea loc ultimul eveniment din cadrul IOTA 2019, anume lansarea volumului „Cateheză şi catehumenat” a dr. Paul L. Gavrilyuk, preşedinte fondator IOTA.
Ce este IOTA
Înfiinţată în februarie 2017, Asociaţia Teologică Ortodoxă Internaţională (IOTA) îşi propune să crească potenţialul formator al tradiţiei intelectuale ortodoxe, prin crearea unui forum academic interdisciplinar, unde să fie cultivate, aprofundate şi împărtăşite rezultatele cercetării în domeniul teologiei ortodoxe de cadrele didactice, studenţii din învăţământul universitar teologic, ierarhia bisericească şi diferitele organizaţii laice.
Evenimentul IOTA, organizat la Iaşi în perioada 9-12 ianuarie, s-a bucurat de adeziunea a numeroase organizaţii teologice, între care amintim Şcoala Ortodoxă Teologică Greacă şi Institutul Patristic Pappas (Brookline, Massachusetts), Centrul de Studii Creştin-Ortodoxe al Universităţii Fordham (New York), Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir”, Institutul Ecumenic Huffington (Los Angeles), Academia Teologică „Sfântul Ignatie” (Sodertalje, Suedia). Tema generală a conferinţei inaugurale de la Iaşi a fost „Unitatea pan-ortodoxă şi sinodalitatea”, iar sesiunile conferinţei se circumscriu următoarelor subiecte: Statutul actual al Teologiei Dogmatice; Teologia Naturală în Tradiţia Ortodoxă; Creaţie şi Ecologie; Ortodoxia şi provocarea Islamului; Biserica în Filosofia Modernă; De la Eclesiologia Euharistică la Biserica Cetate; Sinodalitatea Ortodoxă; Ecumenicitatea Ortodoxă după Creta; Etica în gândirea ortodoxă; Critica biblică contemporană şi exegeza patristică; Interpretarea teologiei palamite astăzi; Creştinismul oriental şi moştenirea patristică; Femeia în Teologia Ortodoxă şi Liturghie; Ortodoxia în spaţiul public şi în media; Filocalia de-a lungul secolelor; Paradigme ale Studiilor Biblice Ortodoxe.