Anul acesta, tema propusă prin proiect „Tinerii de astăzi - punte între veacuri de credință ortodoxa si neam romanesc” este desprinsa din tema centrala a anului 2018, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An omagial al Unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 și dorește să evidențieze necesitatea de a face cunoscut tinerilor și nu numai lor importanța celebrării zilei de 1 Decembrie 1918 ca zi Naționala a României, Ziua Unității si Demnității Naționale a Românilor, a martirilor neamului românesc care de-a lungul veacurilor au luptat pentru înfăptuirea unității de neam și de credință odată cu curajul lor mărturisitor.
Proiectul și-a propus realizarea unei manifestări cu titlul „Tânărul din Petrodava” - ediția a III-a, acțiune ce a presupus reuniunea a 450 de tineri, cu vârste cuprinse între 12 si 30 de ani, din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cu precădere din zona Neamțului și care s-a dorit a fi sub semnul tinereții, al entuziasmului și al bucuriei de a fi creștin, unde tânărul a aflat despre: adevărul și valorile Evangheliei Domnului Hristos în spațiul carpato - danubiano - pontic în care sfinții si eroii au cunoscut valorile ortodoxiei, au trăit tainele ei și au învățat curajul de a mărturisi valorile creștinismului chiar cu prețul vieții lor; iubirea de țară și neam românesc, odată cu tradițiile și valorile lor; unitatea de neam și de credință; puntea de legătura între veacuri ca rol al tânărului de astăzi în cunoașterea, păstrarea, apărarea și transmiterea identității şi conștiinței naționale, a culturii si spiritualității românești
„Valori pentru care strămoşii noştri s-au jertfit”
Proiectul „Tinerii de astăzi - punte între veacuri de credință ortodoxă și neam românesc” a fost inițiat și organizat de către Asociația „Tineretul Ortodox Roman”, filiala Piatra Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamț și s-a bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț.
Prin acest proiect, am dorit să facem cunoscut, în mod concret, unui grup de tineri de la nivel local și județean a câtorva aspecte de referință care au reprezentat pentru istoria neamului românesc miezul de trăire spirituală, duhovnicească si patriotică. Astfel, tânăra generație de astăzi are prilejul de a cunoaște mai bine virtuțile făuritorilor și martirilor pentru credința ortodoxă, apărători ai neamului românesc și ai unității dintre acestea, de a le prețui și de a le pune în lucrare realizând „puntea” între veacuri ca și chipuri de lumină și întărire spirituală pentru viața și lucrarea în biserica, familia și societatea de astăzi și de mâine. Prin obiectivele propuse, am căutat să transmitem tinerilor participanți: descoperirea prin cunoaștere a valorilor de țară, neam si credință ortodoxă, păstrarea și transmiterea acestora de către și către tinerii de astăzi - ca punte de legătura între veacurile care au fost și care vor veni; valorificarea calităților, aptitudinilor, virtuților și potențialului de care dispune un tânăr în vederea dezvoltării personale a acestuia având modelul sfinților și eroilor mărturisitori ai neamului românesc, în unitatea de neam, de țară și credință trecând pe parcursul celor 3 zile al evenimentului amintit prin experiențe de cunoaștere, învățare, formare și educarea/modelare a tânărului creștin participant; dezvoltarea dialogului structurat între tineri, cu tineri și între tineri și adulții - din interiorul grupului dar și extern de acesta - cu rol educativ și formativ prin implicarea în proiect a tuturor actorilor participanți la eveniment, prin participarea lor la activități de socializare și intercomunicare, schimb de experiență educațională pe teme istorice, spirituale, educație civică și culturală, acțiuni recreative și de timp liber.
Iar rezultatele din cadrul evenimentului au fost: aproximativ 450 de tineri participanți la eveniment au încercat să descopere din tainele mărturisirii, a jertfei și trăirii ortodoxe descoperită la sfinții și eroii neamului românesc spre inițiere, cunoaștere și aprofundare, a valorilor evanghelice și tradiționale ale neamului, a unității de neam și credință ortodoxă, a iubirii de țară, a conștiinței naționale și a culturii românești; aproximativ 450 de tineri și-au pus în valoare abilitățile și valorile personale în cadrul grupurilor participante la eveniment cu ajutorul echipei multidisciplinare; aproximativ 450 de tineri și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare în cadrul dialogurilor socio – educative, atât între tinerii participanți cât și între tineri și adulții cu rol de moderator.
Centenarul Marii Uniri ce se va sărbători în 2018, cu respect și cinstire pentru eroii neamului de către toată suflarea românească, ne dă și posibilitatea de a ne reaminti din veacuri lupta poporului nostru pentru emanciparea și afirmarea sa ca neam distinct și stabil pe aceste meleaguri. Unirea Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918 reprezintă fără doar și poate evenimentul principal al istoriei României și totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii.
„Tinerii de astăzi trebuie să fie mărturisitori ai valorilor care ne definesc ca popor creştin: credinţă, ţară, dragoste de neam şi de aproapele, familie, solidaritate, dreptate, adevăr, toleranţă etc. Nu există - sau, cel puţin, nu ar trebui să existe - o contradicţie între tradiţional şi modern, ci vorbim de o perpetuare a valorilor moştenite care trebuie transmise mai departe, nealterate, pentru a putea avea garanţia dăinuirii ca neam. Dacă vrem să schimbăm ceva la societatea actuală, este important ca fiecare, acolo unde se află, la nivel individual sau de grup, să se manifeste în spiritul acestor valori. Afirmarea credinţei şi a dragostei de neam trebuie să fie în firescul lucrurilor, deoarece sunt valori pentru care strămoşii noştri s-au jertfit şi ei ne sunt astăzi repere de dreptate şi demnitate, dându-ne, peste timp, statornică poruncă de a iubi şi a nu distruge această ţară. Tinerii au datoria sfântă de a mărturisi credinţa în care ne-am născut şi de a purta cu mândrie numele de român, oriunde ar fi” - lector univ. dr. Bogdan Constantin Neculau din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației - Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Chemarea tinerilor de astăzi este de a lucra împreună cu Dumnezeu și de a face din lume Biserică. Ei sunt punte între veacuri și mărturisitori ai lui Hristos în lumea contemporană. (Coordonator proiect „Tânărul din Petrodava” - Pr. Nicău Nicolae)