În toată această atmosferă, un băiat de vreo 17 ani stă cu ochii pe telefon de minute bune, absent la ce se întâmplă în jurul lui.
- Mai lasă, frate, telefonul ăla! Trăiești în afara realității, îi spune supărat amicul acestuia, așteptând să încheie cu telefonul.
- Ce-ai cu mine? Fac ce vreau cu telefonul meu. Ce-ți este?
- Păi ai venit aici la ITO să stai pe telefon? Ești bizar.
- M-au trimis ai mei. Dacă era după mine nu veneam, spune internautul, continuând să manevreze telefonul.
- Băi, revino la realitate. Ieși afară din virtual. Tu nu mai știi ce este viața, ce este normalitatea.
- Aș veni eu, dar, de vreo doi ani am uitat parola. Nu mai știu care-i parola de acces la lumea reală.
Replica dată de tânăr exista deja, circula în formă de glumă pe internet. Totuși, cazul este real.
A trecut un an. Suntem în anul 2018. Avem privilegiul de a fi contemporani cu Centenarul Marii Uniri, de a trăi acest an 2018, de a medita la ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani pe teritoriul patriei noastre. În primul Război mondial și-au pierdut viața peste 800.000 de români. Pentru ce? Ce i-a făcut să lupte și să-și dea și viața pentru țara lor? Iar noi, noi avem vreo datorie față de ei? Oare cum ne privesc ei de acolo de unde se află? Și apoi, putem învăța ceva de la acei ani 1916 - 1918, ani grei, dar care au dus la împlinirea visului românilor, Unirea, cel mai important eveniment din istoria noastră? Iată câteva întrebări la care ITOM Iași 2018 își dorește să răspundă.
O nouă Întâlnire a Tinerilor, o nouă experiență și o altă încercare, pentru mulți dintre noi, de a afla parola sau de a ne-o reaminti. ITOM este și un exercițiu de a afla parola ce ne dă accesul la Viață, accesul la istoria neamului nostru românesc și accesul la noi înșine. Da, să nu ne mire această ultimă propoziție. Sunt și oameni care realizează târziu că ei au fost absenți din viața lor. Au trăit o viață în care n-au avut ocazia să se întâlnească cu ei înșiși. Unii sunt absenți din familia lor, alții sunt absenți din viața neamului lor sau absenți din Biserica în care au fost botezați și au primit un nume. Până la urmă toate acestea se leagă între ele: viața personală, familia, neamul, Biserica. ITOM este o împreună încercare de a ne vindeca de înstrăinare.