Pornind de la textul evanghelic citit la slujbă (Matei 18: 18-22; 19: 1-2, 13-15) şi de la rugăciunea „Tatăl nostru”, Părintele Mitropolit Iosif i-a întrebat pe copii ce înseamnă pentru ei iertarea. „Deci ce înseamnă iertarea? Pace, bucurie şi uşurare”, a concluzionat Înaltpreasfinţia Sa: „Atunci când te iartă cineva ai din nou poftă de viaţă: copiii au poftă de joacă, oamenii mari de muncă, să transforme lumea asta”. Mitropolitul Iosif a adăugat că iertarea reprezintă o reînnoire a vieţii şi a sufletului: „Deci iată că Domnul Hristos în Evanghelia de astăzi ne învaţă cum să ne reînnoim sufletul, cum să îl reînviem din păcat”. Referitor la cuvintele: „Oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în cer”, Părintele Mitropolit a explicat că „nu preotul ne leagă, ci noi ne legăm pe noi înşine, adică noi nu ne iertăm pe noi înşine prin faptul că nu iertăm pe alţii”.
Adresându-se în continuare atât copiilor mici, cât şi celor mari, „că toţi suntem copiii Domnului”, ierarhul a subliniat ideea principală a pericopei evanghelice: „Ca să ne reînnoim viaţa trebuie să avem credinţă, să recunoaştem păcatele noastre şi să primim iertare de la Dumnezeu, dar condiţia ca Dumnezeu să ne ierte este ca noi la rândul nostru să-i iertăm pe ceilalţi”.
Sfânta Liturghie în deschiderea Taberei de la Nemţişor
Luni, 23 iulie 2018, Mitropolitul Iosif a oficiat Sfânta Liturghie în deschiderea taberei de la Nemţişor. La slujbă au fost prezenţi peste 1.000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 31 de ani, care participă în perioada 22-25 iulie 2018 la tabăra din localitatea nemţeană. În ziua de 24 iulie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi. Evenimentul de la Nemţişor, ajuns la ediţia a IX-a, este organizat de Arhiepiscopia Iaşilor şi cuprinde activităţi dedicate Anului Centenar.