Dimpreună cu ierarhul au slujit părinții și diaconii Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul mitropolitan „Sanctus” dirijat de Costel Nichita.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Teofan le-a vorbit credincioșilor despre Sfânta Biserică ca fiind spațiul sacru în care omul își găsește vindecarea: „Întreaga propovăduire a Domnului Hristos nu înseamnă altceva decât abordarea suferinței, a durerii, a încercărilor, și găsirea unui răspuns la toate acestea. Domnul Hristos a venit în lume pentru că lumea era bolnavă. Nu cei sănătoși aveau nevoie de doctor, ci cei bolnavi avea să spună El. Mântuitorul Hristos, prin întruparea, moartea și învierea Sa, prin înființarea Sfintei Biserici și pogorârea Sfântului Duh, a arătat oamenilor care este calea spre tămăduire, care este spațiul sacru în care vindecarea poate să aibă loc. Iar acest spațiu sacru în care omul caută cu nerăbdare să devină sănătos în sufletul și trupul său este Sfânta Biserică, aceasta fiind așadar locul de vindecare, spațiul de tămăduire, spitalul duhovnicesc, la care aleargă răniții și împovărații de dureri ai acestei lumi, nădăjduind ca în bucuria Duhului Sfânt să primească dezlegare la prea multele lor răni și păcate”.
Noi arhidiaconi în slujba Arhiepiscopiei Iașilor
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit trei diaconi ai Catedralei Mitropolitane întru arhidiacon, pentru întreaga activitate desfășurată de aceștia. Părinții diaconi Cristian Cârlescu, Mircea Laurean și Adrian Florea au fost hirotesiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, primind de la IPS Teofan, ca semn distinctiv, crucea pectorală. La finalul sfintei slujbe, după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge, aceștia au primit binecuvântare din partea ierarhului.