Slujbe de pomenire și evenimente culturale în Arhiepiscopia Iașilor, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Arhiepiscopia Iașilor Martie 27, 2018

La Catedrala Mitropolitană din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și de Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a săvârșit Sfânta Liturghie. Apoi a urmat o slujbă de Te Deum și un Trisaghion pentru pomenirea membrilor Sfatului Țării din Basarabia, care au votat Unirea de la 1918. Alături de ierarhi au fost prezenți și numeroși preoți slujitori, printre care și cinci preoți din Mitropolia Basarabiei și trei preoți basarabeni înfiați în Arhiepiscopia Iașilor. 

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a subliniat faptul că, la fel ca în 1918, Catedrala Mitropolitană a rămas loc de rugăciune, de cerere și de mulțumire aduse lui Dumnezeu„Să ne rugăm lui Dumnezeu să le răsplătească lor cu veșnicia, iar nouă cu determinare, pentru a prelua ceva din duhul lor, a-l duce mai departe și a reîmplini ceea ce ei au împlinit. Ceea ce s-a pierdut între timp, dar cu mila lui Dumnezeu – știe El când și cum – vom retrăi într-o zi”. Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a spus, de asemenea, că ne revine și nouă, celor de astăzi, să contribuim la unitatea neamului românesc„Unirea nu ține de trecut, ci de prezent și de viitor. În aceste zile, la Chișinău, mai multe consilii locale adoptă declarații simbolice de Unire […]. Noi ne rugăm și sperăm că Bunul Dumnezeu va rândui ca, într-o bună zi, să refacem înapoi unitatea de neam, așa cum ne-a creat El și cum veghează de sus Sfântul Apostol Andrei, care a încreștinat neamul românesc. Cred că Dumnezeu a îngăduit separarea pentru a-l verifica pe fiecare dintre noi cât de mult ne dorim Unirea”. Prof. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol” din Iași, a subliniat că „istoria Marii Uniri nu înseamnă istoria alipirii unor provincii, ci efortul întregii națiuni, binecuvântat de Sfânta Biserică. În războiul de întregire, au stat oștenii și lângă ei au stat preoții. Acum, la Centenar, cu privire la Basarabia, la nordul Bucuvinei cu Herța, se cuvine să nu fim în sărbătoare, ci în moment de reculegere”.

Rugăciune la mormintele celor care au semnat actul Unirii cu România

Evenimentele au continuat cu o slujbă de pomenire la Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț, aflat în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, urmată de depunerea coroanelor.

Apoi, la Cimitirul „Eternitatea” din Iași, a avut loc slujba de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. La momentul solemn a fost prezentă o companie de 65 militari.

La mormintele celor doi deputați din Sfatul Țării (Basarabia) care au semnat în 1918 actul Unirii cu România – Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu, s-a oficiat de asemenea o slujbă de pomenire, urmată de depunerea coroanelor.

În Cimitirul „Podgoria Copou”, din incinta Mănăstirii Copou, a avut loc o altă slujbă de pomenire, pentru deputatul Gheorghe Năstase.

De la ora 14.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași a avut loc lansarea unei ediții filatelice dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România și a volumului Iașii și Unirea Basarabiei cu România, autor prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei. Tot aici a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie pe această temă și se va deschide oficial un simpozion dedicat acestui important moment istoric.

La scurt timp, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan, reprezentanții Consiliului Județean Iași au semnat o declarație onorifică de Unire cu reprezentanții a nouă raioane din Republica Moldova.

Un alt moment solemn a avut loc începând cu ora 15.00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde a fost pomenit deputatul Vasile Harea.

Seara s-a încheiat cu un spectacol festiv organizat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, cu recitaluri susținute de Corul Marii Uniri al Ateneului Iași, Corul Madrigal – Marin Constantin, Corul de Copii „Angeli” și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă” din Republica Moldova.

***

Vezi și: 

* Cuminecare și comemorare la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (Galerie FOTO)

Rugăciuni și momente solemne în cinstea înfăptuitorilor Unirii cu Basarabia (Galerie FOTO)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri