Părintele director prof. Constantin Bogdan a ținut un cuvânt de deschidere al activității în care a subliniat importanța prețuirii vieții ca darul cel mai de preț dat de Dumnezeu. Divinitatea este cea care dă darul cel mai de preț pentru om, viața. În viață omul este liber să aleagă între bine și rău. De asemenea în rai omul a avut libertate deplină, deși Dumnezeu le-a interzis primilor oameni să mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului, nu a îngrădit acest pom. La fel în și în vaița de zi cu zi, tinerii sunt liberi să aleagă..
Atenția participanților a fost captată prin prezentarea unui filmuleț întitulat „Scrisoarea unui copil nenăscut către mama sa”. De asemenea, s-a făcut prezentarea unei statistici din partea Organizației Mondiale a Sănătății unde se arată clar realitatea dură a zilelor noastre: România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene.
Un capitol important al prezentării a fost atitudinea Sfinților Părinți față de avort, începând cu Învățătura celor 12 Apostoli, Epistola lui Barnaba, Epistola către Diognet și continuând cu scrierile lui Tertulian, Clement Alexandrinul și Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfinții Părinți arătând semnul egalității între avort și uciderea voluntară.
Evenimentul organizat de Biroul Pro Vita al Protopopiatului Piatra-Neamț s-a adresat deopotrivă tinerilor și adulților. A readus în discuție cauzele și consecințele avortului, nevoia de consiliere a tinerelor și necesitatea implicării societății pentru a susține dreptul la viață a celor ce nu pot încă să se apere. La sfârșit, s-a prezentat un filmuleț în care personalități din Piatra-Neamț au transmis un mesaj de susținere a Departamentul Pro Vita și îndemnul de a participa la Marșul „Uniți pentru Viață!”.
Părintele protopop Valentin Tofan a formulat în încheiere un apel la susținerea mamelor și a viitoarelor mame aflate în situații de criză, atunci când este necesar să apeleze la ajutorul unui preot, terapeut sau la Departamentul Pro Vita.
Redăm mai jos câteva impresii din partea elevilor:
„Activitatea a fost una educativă, prin care noi elevii am învățat riscurile și pericolele avortului. Educația de acest gen este benefică pentru noi, evitând astfel greșelile de mai târziu. Trebuie să fim uniți. Trebuie să sprijinim mamele pentru a nu face acest lucru. Vom participa la Marșul «Uniți pentru Viață!». Noi suntem viitorul și acesta este primul pas spre schimbare” a declarat Andra, elevă în clasa a VIII-a.
„Activitatea la care am participat a fost una educativă și mi-a trezit interesul față de situațiile cu care se confruntă unele femei, dându-mi seama că există unele probleme mult mai majore față de cele pe care le-am întâlnit până acum”ne-a declarat Denisa, elevă în clasa a VIII-a. (Pr. Muraru Ciprian, responsabil al Biroului Pro Vita Piatra-Neamț)